Doorgaan naar artikel

Export Marokko gaat moeizaam

De export van verse groenten vanuit Marokko komt dit seizoen moeizaam op gang.

Het land kampt met problemen als gevolg van het sterk wisselende weer. De aanvoer is nog beperkt.

Het najaar werd gekenmerkt door warm, droog weer met uitschieters naar extreme hitte. In de maanden december en januari dook de temperatuur omlaag, waardoor het deze periode kouder is dan gebruikelijk.

De weersinvloeden hebben hun uitwerking op de productie gehad. Waar normaal gesproken het seizoen zijn hoogtepunt zou moeten bereiken, blijven de volumes nu ver achter bij de verwachting. Met name de aanvoer van tomaat wordt als desastreus aangemerkt. In vergelijking met het seizoen 2009/2010 zijn de aantallen fors lager. In dat seizoen werd in totaal ruim 321 duizend ton tomaat uitgevoerd naar het buitenland. Verreweg het belangrijkste deel daarvan bestaat uit losse tomaat.

In december zakte de prijs voor een kilo Marokkaanse tomaten onder de 50 cent, mede als gevolg van de matige kwaliteit van het product. Momenteel treedt enig prijsherstel op, waardoor de prijzen weer opklimmen naar het niveau van 90 cent tot 1 euro per kilo. Die prijs is acceptabel, maar door de matige aanvoer en een zwakke markt levert het de telers ter plaatse nauwelijks voldoende inkomsten op.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

 

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin