Doorgaan naar artikel

Export kunstmest: veel minder korrels, veel meer geld

Foto: Canva

Foto: Canva

De export van kunstmest vanuit Nederland is vorig jaar fors afgenomen.

Als je naar de kilo’s kijkt, ging 14% minder kunstmest de grens over. Qua omzet was het juist een topjaar. De waarde van de export nam met ruim de helft toe tot € 3,7 miljard, een record. De oorzaak is een veel hogere prijs, als gevolg van sterk gestegen gasprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland is een grote netto-exporteur van kunstmest

Sinds 1988 is de waarde van de export vijf keer zo hoog geworden. De hoeveelheid nam veel minder toe in die periode, namelijk met 16% tot een totaal van 7 miljoen ton. Hiertegenover staat een import van 2,2 miljoen ton, zodat Nederland een grote netto-exporteur van kunstmest is.

Niet alle geëxporteerde kunstmest is van Nederlandse makelij. 21% van wat vanuit Nederland naar het buitenland gaat, is doorvoer van kunstmest die elders is geproduceerd.

Van alle EU-landen zijn Nederland, België en Duitsland de grootste kunstmestexporteurs. Afgelopen jaar was de export van uit Duitsland, gerekend in kilogrammen, net iets groter dan die vanuit Nederland.

De belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse kunstmest liggen dichtbij, in België, Frankrijk en Duitsland. Buiten de EU zijn het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en de Verenigde Staten de grootste klanten. Brazilië is de grootste groeimarkt, in vergelijking met 1988.

Import uit Rusland

De helft van alle 2,2 miljoen ton geïmporteerde kunstmest gaat meteen weer door naar andere landen, de rest blijft hier. België is het belangrijkste herkomstland, gevolgd door Duitsland. Op plek drie staat Rusland. Opvallend is dat de import uit dat land nauwelijks is afgenomen sinds de oorlog in Oekraïne begon.

Onderscheid naar verschillende soorten meststoffen maakt CBS niet.

Beheer
WP Admin