Export eerste maanden gedaald

07-04-2011 | |
Export eerste maanden gedaald

De export in de eerste twee maanden van 2011 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Met name peer, peen en spruitkool zitten stevig in de min.

In totaal is er in de eerste twee maanden 135 miljoen kilo verse groente en fruit geëxporteerd. In dezelfde periode in 2010 was dat nog 152 miljoen, zo blijkt uit exportcijfers van het KCB.

De controleinstantie verklaart die daling vooral uit de hoge exportcijfers die genoteerd werden in 2010, want vergeleken met 2009 zou de uitvoer zelfs gestegen zijn. In het exportlijstje valt op dat met name hardfruit stevig in de min zit. Peer is de grootste absolute verliezer. Het totale volume daalde met bijna 14.000 ton, met name veroorzaakt door de teruglopende vraag vanuit Rusland. De totale uitvoer naar Rusland is ook flink afgenomen. Het gaat ongeveer om een teruggang van ongeveer een derde van het volume, bijna 6.500 ton. Er ging wel meer witte kool naar Rusland, in totaal ongeveer 4.400 ton.

Afzetgebieden
De export naar de belangrijkste afzetgebieden voor Nederlandse telers, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is redelijk op peil gebleven. Duitsland neemt met ruim 45.000 ton een marktaandeel van 34 procent voor zijn rekening. Volgens het KCB is er sprake van een lichte daling (1 procent) ten opzichte van 2010. Er zou vooral minder komkommer, spruitkool en peen naar Duitsland zijn gegaan, maar daartegenover staat een toename in de export van tomaat, appel en peer.

Het Verenigd Koninkrijk pakt in de eerste twee maanden een aandeel van 15 procent, bijna 20.000 ton. Dat is een afname van bijna 3 procent, met name veroorzaakt door de gedaalde import van peer.

Dalers
Opvallend gegeven is dat de export naar Frankrijk en Zweden flink is gedaald, al is dat volume nauwelijks substantieel te noemen, vergeleken met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Toch is Frankrijk nog altijd goed voor een volume van ruim 10.000 ton, ook Zweden doet nog 7.000 ton. Beide landen namen minder hardfruit af. Respectievelijk daalde de export naar Frankrijk en Zweden met 16 en 15 procent ten opzichte van de eerste maanden van 2010.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Brammert Waagmeester 

Waagmeester
Brammert Waagmeester voormalig freelance marktredacteur


Beheer