Gastoevoer Nord Stream hervat

21-07 | |
Het ontvangststation van de Nord Stream gaspijplijn aan de Duitse kust. - foto: ANP.
Het ontvangststation van de Nord Stream gaspijplijn aan de Duitse kust. - foto: ANP.

Volgens de laatste berichten van de exploitant van de Nord Stream is de gasleiding na onderhoud weer gewoon open. Het eerste gas is ondertussen gearriveerd.

In het eerste uur kwam er voor 30% van de normale hoeveelheid gas vanuit Rusland, maar de gastoevoer wordt geleidelijk opgevoerd. Uit de opdrachten voor de gastoevoer valt op te maken dat Rusland 40% van de normale hoeveelheid gas wil sturen, net zoveel als voor het onderhoud.

De Duitse omroep ZDF hield haar brede publiekspoll al over de vraag of de Russen de gasaanvoer na donderdag weer zouden opstarten of niet. Met 48% ja en 44% nee had het Duitse publiek nog nét dat beetje vertrouwen in Rusland, dat naar het zich nu laat aanzien ook wordt bevestigd.

Nord Stream AG, het Duits-Russische bedrijf dat de pijplijn onder de Oostzee tussen Sint-Petersburg en Greifswald aan de Duitse kust boven Berlijn exploiteert, laat weten dat de leiding volgens schema donderdag open gaat.

Misschien weer meer dan 40%

Eerder al had de exploitant van de Nord Stream laten weten dat de eerdere reden dat de leiding nog maar op 40% van de capaciteit draaide – een turbine die vanwege de economische sancties niet vanuit Canada naar Rusland kon worden geleverd – was opgelost. Dat zou zelfs kunnen betekenen dat als de Nord Stream eenmaal op gang komt, wat ook nog enkele dagen duurt, er weer meer gas door de leiding kan gaan stromen dan voor het onderhoud.

Gas werd al iets minder duur

De gasprijzen zijn licht gedaald nu Rusland weer gas naar Europa stuurt via de Nord Stream-gaspijplijn. Direct bij de opening van de toonaangevende gasbeurs van Amsterdam ging de prijs tot 6,5% omlaag, maar daarna herstelde die zich weer iets. Rond 08.15 uur was gas een kleine 4% per megawattuur goedkoper.

Jetten: enige verlichting op de gasmarkt

Deze hervatting van de levering “biedt enige verlichting op de Europese gasmarkt”, zegt energieminister Rob Jetten. “Tegelijkertijd wordt er nog steeds veel minder gas geleverd dan voorgaande jaren.” Het blijft volgens de bewindsman zeer onzeker “of en in welke mate” Rusland gas aan Europa blijft leveren.

Het kabinet en de Europese Unie treffen “alle voorbereidingen” om tekorten te voorkomen, benadrukt Jetten. “Maar ook als er geen tekorten ontstaan, zullen Nederlandse huishoudens en bedrijven zich moeten voorbereiden op een winter waarin gas schaars blijft en de prijzen hoog.”

Lees ook: EU-noodplan voor vermindering gasverbruik

Zoveel mogelijk energie besparen

De minister roept mensen nog maar eens op om zo veel mogelijk energie te besparen. “Hoe verder we ons gasgebruik terugdringen, hoe makkelijker het wordt om de gasopslagen te vullen en ons voor te bereiden op komende winter”, aldus Jetten.

Mede-auteur: ANP

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer
WP Admin