Doorgaan naar artikel

Expert in vers aan de deur

Haastend over de campus probeer ik tussen de werkzaamheden door snel even de boodschappen voor vanavond te doen.

Nog balend dat ik niet alles heb kunnen vinden wat ik zocht en zeulend met de boodschappen die ik wel heb, zegt mijn collega: “Dit zou je ook online kunnen regelen toch? Dat scheelt een hoop gedoe.” Enigszins chagrijnig antwoord ik: “En jij bent hier zeker een expert in?”

Een glimlach verschijnt op haar gezicht. “In zekere zin wel ja”, zegt ze. “Ik hou me bezig met de complexiteit van het leveren van voeding tot aan de deur. Binnen de e-commerce kunnen we tegenwoordig bijna alles bestellen en laten bezorgen, ook verse producten zoals groenten, fruit, vlees en zuivel.” Ik kijk wat fronsend: “Kleding en elektronica wil ik wel online bestellen, maar bij verse producten maak ik me toch wat zorgen over de kwaliteit en veiligheid en hoe lang je nog iets kan bewaren. Sommige producten moet ik nog dezelfde dag opeten.”

Kleding en elektronica wil ik wel online bestellen, maar bij verse producten maak ik me toch wat zorgen over de kwaliteit en veiligheid

“Dat zijn precies de uitdagingen waar ik oplossingen voor ontwikkel”, zegt ze. “In de laatste kilometers tot de voordeur is het een precies afstemmen hoe bederfelijke producten koud gehouden kunnen worden, ook als de rit langer duurt vanwege alle afleverpunten. En natuurlijk hoe dit kosteneffectief te doen. We hebben bijvoorbeeld geïsoleerde boxen ontwikkeld, waarbij geen koelelementen nodig zijn én waarbij de temperatuur constant onder de 4 graden blijft. Daarnaast geven we ook advies hoe met verse producten om te gaan en welke samen in dezelfde doos kunnen worden vervoerd.”

Complex systeem

“En hoe zit het dan met de voedselveiligheid?”, vraag ik. “Daar kijken we ook naar”, zegt ze. “Het is niet alleen de kwaliteit van het product, maar ook hoe je je in dit systeem moet en kan houden aan alle regelgeving en vereisten, zoals bijvoorbeeld een maximale temperatuur voor vis, vlees en zuivel.”

“Dat is dan ook meteen wat het complex maakt” antwoord ik. “Je wil de kosten laag houden, kwaliteit van de producten hoog, de veiligheid mag niet in het geding komen én je wilt voldoen aan de verwachting van je klanten!”

Dan heb je het organiseren van de samenwerking tussen alle partijen in een keten nog niet eens genoemd

“En”, zegt ze, “dan heb je het organiseren van de samenwerking tussen alle partijen in een keten nog niet eens genoemd.” “Als we hiermee mijn huidige winkelervaring kunnen verbeteren”, zeg ik als ik naar mijn boodschappen kijk, ‘dan ben ik blij met deze ontwikkeling’.

“Zeker”, zegt ze. “We kunnen veel bedrijven en organisaties helpen op dit vlak, want ook zij ‘zeulen’ nog met dit onderwerp.”

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin