‘Even afkijken als het weer 30 graden wordt’

04-08-2015 | |
Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
‘Even afkijken als het weer 30 graden wordt’

Over de prijs van zijn bleekselderij is Frans van de Goorbergh in Bavel wat minder te spreken. “Ik vind hem matig met zo’n 34 cent per stuk voor bleekselderij van 800 gram. Gelukkig oogsten wij veel zelf, dan kan het nog uit.”

Hij oogst vanaf half juni en het prijsniveau was een week geleden wat hoger met 38 à 39 cent voor bleekselderij vanaf 500 gram. “Daar was speciaal vraag na, dus dan leveren we dat.”

Kruiskruid is het probleem

Van de Goorbergh kan zelf beregenen met telescopen en er viel van nature in de afgelopen dagen nog 25 tot 30 millimeter. “Het gewas was wel mooi aan de groei, maar je kunt toch merken dat regen van nature meer doet dan zelf beregenen”, aldus de Brabander eind juli.

Tegen insecten, zoals wantsen, gebruikt hij Spruzit. “Dat passen we een keer in de zeven tot tien dagen toe, afhankelijk van de insectendruk.” Ook werd in de plantingen die hij nu oogst twee keer Score ingezet. De laatste keer was dat veertien dagen geleden. Het onkruid bestrijdt hij met Boxer plus Stomp. “Dat werkt maar heel gewoontjes. Kruiskruid is bij ons het grote probleem. In de eerste planting viel het wel mee, maar in de tweede planting hebben we toch nog een keer moeten schoffelen.”

Ondanks de hoeveelheid water die het gewas kreeg door het beregenen, waren geen bijbemestingen nodig. De basisbemesting van 500 kilo patenkali en 700 kilo KAS per hectare volstond.

Vorming van zijspranten

Het ras waarin hij nu oogst is Plato. Eerder oogstte hij Tango. “Zeker Plato heeft wel wat last van zijspranten, maar dat heeft het ras aan zich. Tango had er ook wat last van. Verder zijn de rassen ons goed bevallen; het is alleen even afwachten hoe ze zich houden als we weer naar de 30 graden Celsius gaan.” De laatste planting ging op 31 juli de grond in. Het ras was toen Kongo.Beheer