Doorgaan naar artikel

EuropaBio niet blij met patentbesluit

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

EuropaBio legt zich niet neer bij het besluit van het Europees Octrooi Bureau (EOB) om geen octrooien meer te verlenen op klassiek veredelde planten.

Daarbij verwijst de biotechnologielobby naar uitspraken van de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau in een zaak rond octrooien op broccoli en tomaat.

EuropaBio telt onder meer Syngenta, Monsanto, Bayer, Limagrain en KWS onder haar leden, evenals grotere bedrijven uit de biochemische en farmaceutische industrieën. De belangen van kleinere veredelaars spelen binnen de organisatie een ondergeschikte rol. De organisatie noemt patenten ‘een aandrijver van innovatie’ en wil met belanghebbenden in discussie gaan over een flexibele en gebalanceerde patentbescherming.

In 2015 besloot de Hoge Kamer dat terecht octrooien zijn afgegeven aan Plant Bioscience Limited, voor broccoli met extra glucosinolaten, en aan de staat Israël voor tomaten met minder vruchtwater. De Hoge Kamer oordeelde dat een verbod op het octrooieren van klassieke veredeling niet van toepassing is op eindproducten van die veredeling. Het recente besluit van de EOB is daarmee volgens EuropaBio in strijd met de EOB’s eigen jurisprudentie.

Terugloop in investeringen

Het laatste besluit van de EOB, in feite een nieuwe interpretatie van een bestaande richtlijn, leidt volgens EuropaBio tot ‘juridische onzekerheid’, en daarmee een terugloop van de investeringen in het vinden en inbouwen van nieuwe planteigenschappen. De EOB moet volgens EuropaBio verduidelijken wat het verstaat onder veredeling via een ‘biologisch essentieel proces’, zoals klassieke veredeling in de officiële bewoordingen van het EOB wordt genoemd.

In Nederland zijn de belangenorganisaties van veredelaars (Plantum), boeren (LTO) en de biologische sector (Bionext) fel tegen de mogelijkheid klassiek veredelde planten te patenteren.

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin