Doorgaan naar artikel

EU: zeker € 19 miljoen in promotie AGF

Er gaat dit jaar minimaal € 19 miljoen aan EU-subsidie naar groenten- en fruitpromotie. Dat bedrag zal in werkelijkheid veel hoger zijn.

De Europese Commissie heeft een subsidieprogramma geopend dat jaarlijks promotieprogramma’s helpt financieren (cofinanciering). Dat is het Promotion policy work programme. Dit jaar is het bedrag voor verse groenten en fruit gelijk aan vorig jaar. Dat betekent dat voor promotieprogramma’s van één of twee brancheorganisaties binnen een lidstaat € 9,1 miljoen beschikbaar is. Daarbuiten is € 10 miljoen beschikbaar voor gezamenlijke aanvragen van meerdere organisaties uit meerdere lidstaten. Het geld is bestemd om de dalende groente- en fruitconsumptie te keren en telers te helpen marktproblemen op te lossen.

Andere fondsen ook AGF

De Europese Commissie heeft een bedrag van € 39 miljoen beschikbaar voor promotieprogramma’s voor biologisch in en buiten de EU van één of meer lidstaatorganisaties. Dat hoge bedrag geeft de ambitie weer die de Europese Commissie heeft met biologisch. Een deel van die gelden voor biologisch richt zich ook op groenten en fruit, is de verwachting.

Datzelfde geldt voor de middelen die voor promotie van landbouwproducten in derde landen (buiten de EU) beschikbaar zijn. Het budget hiervoor is alleen al € 82,9 miljoen en kan ook om groenten en fruit draaien, om bijvoorbeeld peren in China te promoten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin