Doorgaan naar artikel

EU legt heffing op tomaatimport niet op

De Europese Commissie kan extra invoerrechten heffen op ingevoerde tomaten als in de zomermaanden het volume van 34.000 ton overschreden wordt.

Dat niveau is met circa 25 procent verlaagd. Toch zal de Europese Commissie niet ingrijpen bij overschrijding van dat importvolume. Volgens Wim Moningka, Europees vertegenwoordiger namens het PT bij het beheerscomité groenten en fruit, is het instrument de laatste jaren niet gebruikt door de commissie, ook niet toen de tomatenmarkt onderuit ging in 2011 door de Ehec-crisis.

De verlaging van het grensniveau voor extra invoerheffingen moet dan ook niet uitgelegd worden als extra marktbescherming van Europese telers, stelt Moningka. Ook de Europese koepel Eucofel verwacht niet dat de maatregel de handel in tomaten zal beïnvloeden. 

De EU heeft aparte volume-afspraken met Marokko voor tomateninvoer. Dat volume telt wel mee bij de uitvoering van eerstgenoemde importgrens, maar er zijn met Marokko aparte contingenten besproken. De invoer van tomaten loopt terug. In 2011 werd het niveau van 34.000 ton in de zomer niet gehaald.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin