Doorgaan naar artikel

EU initiatief betere handelspraktijken

De EU wil dat meer kleine bedrijven in de agribusiness meedoen aan Supply Chain Initiative (SCI), een Europees platform dat opgericht is om eerlijke handelspraktijken te bevorderen.

Om kleine bedrijven in staat te stellen mee te doen, worden de regels voor lidmaatschap minder streng. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Bedrijven met een omzet tot €2 miljoen die lid willen worden van SCI hoeven zich alleen in woorden te committeren aan wat SCI omschrijft als eerlijke handelspraktijken. Een normaliter verplichte studie naar de eigen handelspraktijken is voor deze categorie niet meer verplicht. Ook hoeven kleine deelnemers geen onafhankelijk meldpunt in te richten.

Deelname aan SCI is vrijwillig. Het initiatief startte twee jaar geleden na felle kritiek van vooral de boerenlobby over machtsmisbruik van grote afnemers. Concreet vindt de lobby onder meer dat de uitbetaaltermijn korter zou moeten zijn. Op dit moment doen 160 bedrijven en organisaties, waarvan 58 procent MKB, mee aan het initiatief.

De koepelorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca, is nog altijd geen lid. De organisatie vindt dat de EU zelf met strenge regels over handelspraktijken moet komen en dit niet moet overlaten aan de markt zelf. Voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker uitte onlangs openlijk kritiek op de macht van grote bedrijven in de zuivelmarkt.

Een speciale ‘High Level Group’ van Eurocommissarissen gaat de komende periode onderzoeken hoe de landbouw structureel versterkt kan worden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin