Wouter Moerman heeft op 4 september de kop uit de Foronti-vleestomaten gehaald en een week later bij het ras Kanavaro. In week 37 zijn de laatste trossen gesnoeid. In de eerste week van november plukt hij dan de laatste tomaten, een week later dan vorig jaar.
“De teeltwisseling wordt zo een paar dagen korter. Maar hoe meer er belicht wordt, hoe groter de kans dat de prijzen van de laatste tomaten goed zijn.” Over de prijzen heeft hij nu ook niet te klagen. Maar de laatste drie weken was de productie ver teruggezakt, naar zo’n 1,2 kilo per vierkante meter. “We hebben door de hitte toch meer miszetting gehad dan we dachten. De gewassen stonden toen eigenlijk te vegetatief.” Het voordeel is dat de tomaten die nu geplukt worden grover zijn dan normaal omdat de plantbelasting lager was. Ook voor de laatste trossen ziet het er goed uit. “Er hangt nog een mooi eindschot aan de plant.” Hij had voor de hitte nog overwogen om er een tros uit te halen of meer te dunnen, maar de plant heeft het nu zelf geregeld. “We gaan nu meer en grovere vruchten plukken dan normaal.” Meteen na de hitte zijn twee trossen bij Foronti op 5 vruchten gesnoeid. Daarna is per plant bekeken of er op 4 of 5 gesnoeid moest worden. Even waren de vruchten wat doffer door de warme nachten in augustus, maar dat is nu voorbij. “Wat we nu oogsten is van daarna en super mooi.”