Energiecompensatie glastuinbouw onzeker

09-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Gewasruimen aan het einde van dit seizoen, waarna het reinigen van de kas en karren plaatsvindt voor hygiëne. - Foto: Misset
Gewasruimen aan het einde van dit seizoen, waarna het reinigen van de kas en karren plaatsvindt voor hygiëne. - Foto: Misset

Verlaging van belasting op elektriciteit (ODE) is een stap op de goede weg, maar verdere compensatie voor energiekosten landt niet op de bedrijven.

Het is Glastuinbouw Nederland niet duidelijk hoe de toegezegde € 500 miljoen compensatie (voor mkb-bedrijven) voor gestegen energieprijzen bij glastuinbouw moet landen. Voorlopig verwacht de brancheorganisatie niet dat de maatregel zoden aan de dijk zet.

Alexander Formsma, beleidsmedewerker energie bij Glastuinbouw Nederland, ziet dat bij de voorwaarden niet aan de juiste knoppen wordt gedraaid. “Het blijkt dat bij die € 500 miljoen ook de al toegezegde ODE-compensatie van de motie Hermans zit. Daarnaast is € 375 miljoen bestemd voor verlaging van de elektriciteitsbelasting in schijf 1. Dat komt ten goede aan vooral consumenten. De glastuinbouw heeft behoefte aan aanpassing van de hogere gebruikstarieven van schijf 3. Het is een vreemde situatie.”

Bedrijven nu in rustig vaarwater

De brancheorganisatie heeft onlangs een enquête onder leden afgerond, waarbij 400 bedrijven informatie instuurden over gewijzigde energiekosten. De uitkomsten van die enquête kunnen mogelijk richting geven aan verdere gesprekken over compensatie. Formsma: “Het lijkt nu rustig, de bedrijven hebben maatregelen genomen, maar als ook na de winter hoge energieprijzen blijven, komen veel bedrijven langdurig in zwaar weer.”

Lees ook: Tuinbouw in rep en roer door knotsgekke energiemarkten

Reparatie ODE

Voorzichtig positief is Glastuinbouw Nederland over de uitwerking van de ODE-verlaging (belasting op elektriciteitsinkoop) die de minister vrijdag aankondigde. Hier wordt de elektriciteitsheffing van schijf 2 en 3 in verlaagd. Dat is een reparatie van de ODE-verhoging uit de motie Hermans van € 125 miljoen. Hoewel het geld beperkt terecht komt bij glastuinbouwbedrijven, is dat wel de goede richting voor Glastuinbouw Nederland, die het liefst de ODE-heffing zou schrappen.

Dilemma

Daar zit wel een dilemma. Het is te verwachten dat meer telers WKK-installaties hebben bijgezet door de eerdere verhoging van de ODE-tarieven. Dat heeft mogelijk een positief effect gehad op de bedrijven toen de gasprijzen stegen. Formsma: “Bedrijfseconomisch is dat misschien een juist besluit. Voor de energietransitie betekenen deze langetermijninvesteringen mogelijk een tragere afbouw van fossiele warmte.”

Lees ook: Schouten: ODE-compensatie tuinbouw moet duurzaam

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer