Doorgaan naar artikel

Energiebesparingsplicht beperkt EG-subsidie in 2024

Voor de komende subsidieronde van de energieregeling voor glastuinbouw EG worden bedrijven niet beperkt door maatregelen uit de energiebesparingsplicht. In 2024 gebeurt dat wel.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Pas vanaf 1 december dit jaar zal bij nieuwe aanvragen van EG-subsidierondes (Energie-efficiëntie Glastuinbouw) een aantal zaken niet meer subsidiabel zijn. Dat zijn maatregelen uit de energiebesparingsplicht.

Voor deze plicht moeten bedrijven voor 1 december rapporteren bij de uitvoerende dienst RVO welke maatregelen ze moeten treffen. Dat zijn energiemaatregelen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Deze rapportage gaat dus in 2024 een rol spelen bij de subsidiebeoordeling voor de EG-regeling. In de regeling staat.

“Bij de beoordeling van aanvragen tot subsidieverlening wordt de terugverdientijd uit de rapportage in het kader van de energiebesparingsplicht als uitgangspunt genomen. Met deze rapportage is het bij de subsidieaanvragen voor de subsidiemodule EG mogelijk om te beoordelen of deze al dan niet afgewezen zouden moeten worden”, zo meldt de Staatscourant.

Keuzes maken

Dit betekent mogelijk dat telers keuzes moeten maken voor de aanvraag van de eerstvolgende subsidieronde voor de EG-regeling in oktober. De maatregelen die in december in de rapportage staan voor de besparingsplicht zijn vanaf dat moment mogelijk niet meer subsidiabel, erkent ook een subsidie-adviseur.

Of er veel overlap is in maatregelen of investeringen is niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoe zaken berekend moeten worden, zoals de terugverdientijd.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin