Doorgaan naar artikel

Eis transparantie tomatenverwerkers in teeltzaken

Nederlandse verwerkers van tomaten moeten laten zien hoe ze misstanden tegengaan bij de pluk in Zuid-Europa.

De Nederlandse voedingsbedrijven hebben een convenant afgesloten tegen de misstanden, maar daarbij is vertrouwelijkheid afgesproken. Toch gaat minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken nu openheid vragen in de aanpak van misstanden. Aanleiding voor het convenant is de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over uitbuiting van personeel, waaronder illegalen.

In een algemeen overleg van de Tweede Kamer erkende Kaag recent dat ze niet door de bedrijven op de hoogte is gebracht van de aanpak, omdat het vertrouwelijk is. De tomatenbedrijven hebben hun eigen keten onder de loep genomen, maar de uitkomsten zijn niet geheel gedeeld vanwege het convenant. Wel is duidelijk dat vakbond FNV een plan van aanpak ontwikkelt.

‘Communiceer nu’

Over de aanpak wil de minister nu wel dat bedrijven transparant zijn. “Ik zal ook zeggen: communiceer nu zelf, of laat ons communiceren over wat er is besproken, in ieder geval in algemene termen, en wat de afspraken zijn, wat het vervolg is en hoe dat wordt gemeten.” De minister werd opgeroepen zich steviger op te stellen in de gesprekken rond het convenant. Met name de SP vindt dat het convenant anders een doofpot wordt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin