Doorgaan naar artikel

Eerste Kamer stelt besluit over waterschappen uit

-foto: ANP

-foto: ANP

De Eerste Kamer besluit volgende week of er minder vaste zetels voor bedrijven bij de waterschappen komen.

De besturen van de 21 waterschappen bestaan voor het grootste deel uit democratisch gekozen bestuurders. Maar er is ook een aantal zetels gereserveerd voor vertegenwoordigers van natuur, de agrarische sector en bedrijven. GroenLinks en D66 dienden een wetsvoorstel in dat aan die vaste plekken een einde maakt.

Minder vaste zetels, niet afschaffen

Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer diende ChristenUnie een wetsvoorstel in, waarmee voor boeren en natuur de geborgde zetels bleven, maar werden beperkt tot 2 per categorie, in plaats van het eerdere maximum van 3 per categorie en 7 tot 9 zetels per waterschapsbestuur. De geborgde zetels voor het bedrijfsleven verdwijnen wel. Ook de verplichting om ‘minstens een van de geborgde categorieën op te nemen in het dagelijks bestuur, komt te vervallen. Dit gewijzigde voorstel haalde een kamermeerderheid.

‘Evident ondeugdelijke wetgeving’

In de tussentijd heeft de Eerste Kamer zich laten informeren over het gewijzigde wetsvoorstel. In een technische briefing beklaagde de Groningse hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga zich over het slechte wetgevingsproces: Hij vond dat met het voorstel dat nu voorligt, “evident ondeugdelijke wetgeving” aan het ontstaan is. In een nieuw advies op dit gewijzigde wetsvoorstel bleef de Raad van State echter positief.

Geen meerderheid

Als dezelfde partijen die in de Tweede kamer voor waren ook in de Eerste Kamer instemmen met het voorstel, zijn dat er 37. Net 1 te weinig voor een meerderheid, aangezien de Eerste Kamer uit 75 leden bestaat. Het uitststel van de hoofdelijke stemming die vanmiddag zou worden gehouden maakt het weer wat lastiger om de eerstvolgende waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 eventueel al volgens het nieuwe systeem te laten verlopen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin