Doorgaan naar artikel

‘Een struik met stress wordt nooit meer goed’

Margareth Geurts in America (gemeente Horst aan de Maas) zat in week 28 volop in de oogst van het ras Duke. “Twee weken geleden oogstten we er al in, en vorige week ook, maar na een paar dagen zacht weer waren de Dukes in één keer helemaal blauw.” In week 27 begon ook de oogst in Huron, en aan het einde van week 29 volgt Draper. “Draper rijpt vrij gelijkmatig, die zou je in twee keer helemaal af kunnen plukken. Zeker als de nachten warm blijven.”

Water op de percelen

“In juni is hier ontzettend veel regen gevallen”, vervolgt Geurts. “Met begin en derde week juni dagen van 50 millimeter regen. Er stond hier gewoon water op de percelen. Het duurde 36 uur voordat dat helemaal weg was. In 2014 heeft er vijf dagen water op gestaan. Nog steeds vallen daardoor struiken uit. Gingen ze maar meteen kapot, dan weet je dat het einde oefening is. Maar nee, als het eens een dag heet is, of het is heel nat, dan zie je aan een struik dat hij in de stress heeft gezeten. Dat wordt nooit meer een goede plant. Dat is het nadeel van een meerjarige teelt: je ondervindt nog jaren nadien de gevolgen van een calamiteit. Heb je een eenjarige teelt, dan begin je het jaar erop weer ‘gewoon’ opnieuw.”

Ellende van hagel

Met de hagelbuien in juni heeft Geurts nog redelijk gemazzeld. “De hagel heeft ons gelukkig vrijwel overgeslagen. Dat mocht ook wel een keer want de afgelopen twee jaar hebben wij daar al veel ellende van gehad. Nu is hooguit vijf procent van de bessen afgeslagen, maar er zijn hier in de omgeving ook percelen waar 60 tot 100% is afgeslagen.”

Irrigatie en fertigatie

Bemesting gaat via druppelslangen. Nu de groeifase voorbij is gaat die bemesting over op een mix die afgestemd is op de oogstfase. Blijft het warm dan wordt in de loop van augustus met de watergift een mix van twee soorten aaltjes meegegeven, tegen de taxuskever, de rozenkever, engerlingen en miljoenpoot.

AUTEUR THEO BRAKEBOER

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin