Doorgaan naar artikel

Opening drijvend zonnepark op waterbassin

Een drijvend zonnepark levert efficiënter groene stroom op dan PV-panelen op daken. - Foto: Koen Fasseur

Een drijvend zonnepark levert efficiënter groene stroom op dan PV-panelen op daken. - Foto: Koen Fasseur

Op een waterbassin van glastuinbouwbedrijf Meer Fresh Products (Tomeco Group) in het Belgische Meer vond de officiële ingebruikname plaats van een drijvend zonnepark.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden voerde de inhuldiging uit van de 3.000 drijvende zonnepanelen, geïnstalleerd met het ClicFloats-systeem van Connectum. Het maakt deel uit van een Vlaams water- en groene-energieproject. Daarin wisselt het glastuinbouwbedrijf water, warmte en elektriciteit uit met het naastgelegen vleesverwerkend bedrijf Comeco.

Comeco kan met de groene energie bijna 600 ton aan CO2-uitstoot per jaar uitsparen, het equivalent van 170 huishoudens. Hemelwater van de kassen wordt in tijden van wateroverschot opgewerkt naar proceswater voor de vleesverwerker, terwijl proceswater van Comeco nog te benutten is als gietwater in de teelt.

Samenwerking stimuleren

Verlinden: “Dat bedrijven de handen in elkaar slaan om te komen tot duurzame oplossingen die ook gebruikt kunnen worden door de publieke sector, juich ik toe. We moeten radicaal kiezen voor duurzame energie, onder meer door beschikbare grondstoffen optimaal te gebruiken. Een project zoals ClicFloats is hiervan een uitstekend voorbeeld, en het bewijs dat dit werkt.”

Burgemeester Marc Van Aperen van Hoogstraten: “Meer Fresh en Comeco bieden het hoofd aan de globale uitdagingen rond energie en droogte. Wij zijn erg trots op dit signaal van samenwerking en vernieuwing.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin