Doorgaan naar artikel

Drents mechanisatiebedrijf maakt ruimte voor groenteteelt Gambia

Het Drentse mechanisatiebedrijf Tijms brengt marginale grond in Afrika in productie met irrigatie. Het biedt kansen voor groenteteelt in het Afrikaanse land.

Tijms legt irrigatiesystemen aan in Gambia en werkt aan bodemverbetering en teeltbegeleiding. Pindatelers kunnen zo hun teelt uitbreiden naar groenten, aardappelen en uien. Dat wekt ook de interesse van Nederlandse en Britse telers om te ondernemen in dit West-Afrikaanse land.

Tijms sloot eerder dit jaar een zesjarig contract in Gambia om marginale grond in productie te krijgen, ter waarde van € 17 miljoen. Zo ontwikkelde het Drentse mechanisatiebedrijf een machine die in één werkgang uien zaait en tegelijk druppelirrigatieslangen aanbrengt. Het contract vloeit voort uit een tweejarig proefproject. De Nederlandse overheid steunt het project met een exportkrediet en overheidsgarantie.

Oneindig veel hectares braak

“In Afrika, maar ook in andere continenten met droge en hete klimaatzones, liggen nog oneindig veel hectares grond braak, omdat de lokale boeren er niks mee kunnen.” Dat zegt Johan Tijms, eigenaar van mechanisatiebedrijf Tijms in Geesbrug. Johan was samen met zijn broer Gert initiatiefnemer van een demonstratieproject in 2019 en 2020 in Gambia.

Tijms: “In dit project hebben we met subsidie van RVO twee jaar lang tien verschillende gewassen geteeld. Uit de resultaten blijkt dat met moderne mechanisatie, irrigatie en fertigatie wel degelijk goede gewasopbrengsten mogelijk zijn op marginale gronden. De opbrengsten waren ongeveer drie keer hoger dan wat de lokale telers normaliter op hun grond weten te produceren.”

Lees meer over het project van Tijms in Gambia op Boerderij.nl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin