Doorgaan naar artikel

Douane controleert op Belgische rode diesel

De douane in Zuidwest-Nederland heeft een controleactie op rode diesel op touw gezet. In brandstoftanks van (landbouw)voertuigen mag rode diesel zitten, mits die aantoonbaar in België getankt is.

De douane komt zonder aankondiging bij bedrijven langs om de te controleren of er rode diesel in auto’s, (land)bouwvoertuigen en voorraadtanks zit. Volgens Cumela gaat het om ongeveer 130 bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant die gecontroleerd gaan worden.

Rode diesel toegestaan

Ondanks de afschaffing van de rode diesel in Nederland mag een Nederlands bedrijf in België nog steeds rode diesel tanken in trekkers en werktuigen. De rode diesel moet wel aantoonbaar in België zijn getankt in het betreffende voertuig. Een Belgische tankbon waarop dat voertuig staat vermeld volstaat daarbij. Er mag alleen in de originele tank van de trekker/werktuig worden getankt.

Losse brandstofreservoirs

Ook in normale brandstofreservoirs van niet-zelfrijdende werktuigen, generatoren en verwarmingsapparaten mag rode diesel in België worden getankt. Voorwaarde is dat de tank rechtstreeks is verbonden aan het apparaat of werktuig.

De vrijstelling geldt niet voor losse brandstofreservoirs. Bij passeren van de grens met een losse tank (bijvoorbeeld een IBC) gevuld met (rode) diesel dan moet dat gemeld worden bij de douane, anders is er sprake van een economisch delict.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin