Doorgaan naar artikel

‘Doldrieste klimaatplan Fit for 55’

Vorige maand presenteerde Frans Timmermans Fit for 55. Oftewel het grote klimaatplan dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% vermindert ten opzichte van 1990.

Nu zijn de EU-landen verantwoordelijk voor 6,5% van de wereldwijde uitstoot, dus de invloed op het klimaat zal nihil zijn. In ieder geval niet meetbaar. Maar daar gaan we als EU – dus u en ik als inwoners – wel jaarlijks tientallen, zo niet honderden miljarden aan uitgeven. Het moet niet gekker worden. Terwijl in het Verre Oosten de komende jaren honderden kolencentrales worden gebouwd.

Energiebelasting op gas

Volgens de plannen wordt de uitstoot van CO2 zwaar belast, dus hou het er maar op dat de energiebelasting op gas torenhoog wordt. Wkk-gas is nog vrij van deze belasting, maar hoe lang nog, is de vraag. En ketelgas zal op korte termijn helemaal niet meer te betalen zijn. Alleen de 27 regeringsleiders kunnen deze doldrieste plannen nog naar de prullenbak verwijzen.

Als het goed is, ben ik tegen die tijd aangesloten op aardwarmte, dus mijn ketel mogen ze meenemen

Volgens Ed Nijpels (VVD) heeft de burger en de Tweede Kamer niets meer te vertellen. En Rutte kennende (ook VVD) zal hij ongezien en graag bij het kruisje tekenen. Daarmee stelt hij gelijk zijn volgende baan in Europa veilig.

Gedwongen van het gas af

Nog bonter maakte de GroenLinkse voorzitter Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving Maarten van Poelgeest het. Die wil de cv-ketels onder dwang uit de huizen gaan halen. Je vraagt je af of dat ook op tuinbouwbedrijven gaat gebeuren? Dat je gedwongen van het gas af moet en dat ze voor de zekerheid de ketel ook maar even meenemen. Als het goed is, ben ik tegen die tijd aangesloten op aardwarmte, dus mijn ketel mogen ze meenemen. Maar wat gebeurt er met de tuinders in de gebieden waar geen aard- of restwarmte voorhanden is?

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin