Doorgaan naar artikel

‘Dit is rampzalig, absoluut’

“De overheid moet bijspringen, de mensen kunnen zo’n schadepost op eigen houtje niet opvangen”. Het is zaterdag, anderhalve dag nadat een flink stuk van Oost-Brabant het kiezen kreeg door een ongekend zwaar bombardement van hagelballen zo groot als tennisballen. Getroffen ondernemers in een door ZLTO belegde bijeenkomst inventariseerden dat minimaal 150 hectare kassen is vernietigd.

De uitnodiging aan de overheid komt uit de mond van Frans Raymakers in Asten-Someren. Ook het bedrijf dat hij samen met zijn broer heeft, is donderdagavond voluit getroffen. Van de 17 hectare tomaat is geen meter schadevrij gebleven; de pallet tomaten die hij naar de klaar staande vrachtauto manoeuvreert, is voorlopig een van de laatste die hij door zijn handen kan laten gaan. “De kassenbouwer heeft al gezegd dat er wel een jaar overheen gaan voordat de laatste kas weer dicht ligt. De vervolgschade die daardoor ontstaat is minstens zo groot als de directe materiële schade.”

Zeker 200 hectare

Het Eindhovens Dagblad noemt de hagelstorm in haar zaterdaguitgave ‘Het duurste Brabantse kwartiertje van de afgelopen tientallen jaren’. ZLTO raamt de schade op zo’n 100 miljoen, mede aan de hand van de meldingen die werden gedaan tijdens een overleg dat ZLTO op vrijdagmiddag had belegd voor door het noodweer getroffen ondernemers met glas. In het zaaltje zaten 45 bedrijven, met 200 hectare schade. Daarvan is 150 hectare direct ’total loss’, dat is zeker, aldus ZLTO-vakgroepvoorzitter glastuinbouw Wim van den Boomen. “Van 50 hectare is dat nog niet zeker, dat moeten we nog bekijken. Het is wel gelukkig dat geen enkel bedrijf personen letsel hebben opgelopen, of erger. Hoe anders had dit kunnen zijn als dit noodweer zich overdag had aangediend.”

Bijkomen

De bijeenkomst was er op de eerste plaats om stoom af te blazen”, geeft Van den Boomen een dag later aan. “Het zijn stuk voor stuk voor ondernemers die met hart en ziel aan hun bedrijven verbonden zijn.” Daarnaast kwamen er concrete zaken aan de orde. “We willen als standsorganisatie in deze fase zo veel mogelijk faciliterend meewerken. Telers konden aangeven wat ze van ZLTO verwachten, en wat ze graag zo snel mogelijk geregeld willen zien. Dan moet je denken aan aspecten als het personeel dat nu op de bedrijven is. De eerste tijd zullen er veel werkhanden nodig zijn, maar dat houdt op. De meeste bedrijven zijn minimaal een half jaar uit de running, daarover willen we praten met het ministerie van economische zaken, zoals we namens de sector ook in gesprek zullen gaan met verzekeringsmaatschappijen en met banken. Voor de toekomst moeten we met partijen als de overheid en verzekeringen bekijken of er praktische oplossingen zijn om een herhaling van zo’n calamiteit te voorkomen.”

Zoveelste tegenslag

Bij de preiplantenkwekerij van John en Heidie Baltussen in Asten staat in de hoek van de kantine een ontvochtigingsapparaat. Het ding bewees de afgelopen weken zijn diensten in het gevecht tegen de onwaarschijnlijk grote hoeveelheden regen waar Zuidoost-Nederland al drie weken onder gebukt gaat. Donderdagavond was al direct duidelijk dat zijn glas getroffen was, vrijdagmorgen bij het eerste licht werd ook duidelijk dat de hagelballen een flink deel van zijn areaal preiplanten had verwoest. “Dan spring je meteen in de regelstand. Nu begin ik me langzamerhand te realiseren wat er allemaal gebeurd is, en wat de gevolgen kunnen zijn. Alles is verzekerd, gelukkig wel. Maar klanten kunnen voorlopig niet beleverd worden. En hoe verwerk je dit voor jezelf, geestelijk? Je zult de bedrijven de kost geven, voor wie de hagel financieel gezien misschien de laatste druppel is geweest. Hier is donderdagavond een ramp gebeurd, dit kun je gerust een rampgebied noemen.”

Onder de groene knoppen zit nog een reeks beelden.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin