Doorgaan naar artikel

Dispuut kwekersrecht Bejo, Novisem en Nunhems beëindigd

In een gezamenlijk persbericht maken Nunhems Nederland, Bejo Zaden en Novisem bekend dat ze niet verder zullen procederen over een slepende rechtszaak rond het verkopen van vrije rassen.

Het gaat om de verkoop door Novisem van de knolselderijrassen Diamant, Brilliant en Prinz. Discussie bestond over de voorwaarden waaronder Novisem vrije rassen mag verkopen. Het zaadbedrijf Novisem kwam vier jaar geleden op de markt met het verkopen van rassen van concurrenten, waarvan het kwekersrecht is verlopen. Daarnaast ontwikkelt Novisem zelf nieuwe groentenrassen. Novisem zegt in een reactie blij te zijn met de uitkomst van het overleg en dat de verstandhouding met de concurrenten is hersteld.

Duidelijkheid

Een jaar geleden deed de Hoge Raad uitspraak in deze zaak en bracht al enige duidelijkheid over hoe het kwekersrecht moet worden geïnterpreteerd. Met name het warm maken voor toekomstige verkoop is niet toegestaan, oordeelde de hoogste rechter. De partijen zeggen dat ze overeenstemming hebben bereikt over de interpretatie van het kwekersrecht in Nederland. De details van die overeenkomst worden niet bekend gemaakt. De overeenstemming kwam tot stand met het Anti-Infringement Bureau for Intellectual Property-Rights On Plant Material (AIB) dat intellectueel eigendom beschermt van zaadbedrijven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin