Doorgaan naar artikel

Dip aandelen Total Produce bij vorming Dole PLC

Dole Packaged Foods beeldt in 2020 het thema "Sunshine for All" (zonneschijn voor iedereen) uit in de Rose Parade in Pasadena, California, een nieuwjaarsoptocht. Foto: ANP

Dole Packaged Foods beeldt in 2020 het thema "Sunshine for All" (zonneschijn voor iedereen) uit in de Rose Parade in Pasadena, California, een nieuwjaarsoptocht. Foto: ANP

De handel in aandelen Total Produce is op een lager niveau geëindigd bij de integratie in Dole PLC, de wereldmarktleider in groente en fruit.

De integratie van Dole en Total Produce tot Dole PLC is vrijwel afgerond nadat een aandelenruil is ingezet. Aandeelhouders in het Europese Total Produce kunnen komende weken intekenen voor nieuwe aandelen in Dole Foods, de waardeverhouding verslechterde deze week.

Vrijdag 30 juli start de beursnotering van het nieuwe bedrijf Dole PLC in New York. In Londen liep de handel in aandelen Total Produce donderdag 29 juli af met een teleurstelling. Woensdag kondigde Dole PLC aan dat de verwachte koerswaarde van de nieuwe aandelen Dole PLC op de beurs van New York uitkomt op een niveau tussen $ 16 en $ 17. Eerder werd uitgegaan van een niveau boven $ 20. Voor houders van aandelen Total Produce is dat een tegenvaller.

Kleiner belang

Ook kondigde Dole PLC aan dat de aandeelhouders van Total Produce een belang van 57,1% van het nieuwe bedrijf zullen bezitten en niet 61,5%, zoals eerder verwacht. Dat leidde deze week op de laatste handelsdagen van aandelen Total Produce tot koersdalingen. De koersdaling in Londen bedroeg 12%, nog altijd ruim boven het niveau van een jaar geleden, waardoor de samenvoeging voor aandeelhouders nog altijd waarde oplevert.

Marktleider en kansen zachtfruit

Het nieuwe bedrijf heeft een omzet van circa € 8,1 miljard in vooral de Verenigde Staten en Europa. In een eigen marktanalyse van concurrenten wordt het marktaandeel van Dole PLC twee keer zo groot als de directe concurrent.

Op basis van de marktaandelen in alleen verse groente is het belang van de combinatie kleiner. Met name in zachtfruit ziet de combinatie kansen voor groei. Er komen meer variëteiten beschikbaar. Daar kunnen Nederlandse handelsbedrijven uit de stal van Total Produce, zoals ASF, Frankort & Koning en Haluco, van profiteren. Dole Europa is gevestigd in Hamburg, de producten met het Dole-merk zijn mogelijk een sterke aanvulling op het assortiment.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin