“Dijksma kan tuinbouwdossiers mogelijk niet afmaken”

28-10-2015 | |
Sharon Dijksma naar ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Sharon Dijksma naar ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wordt mogelijk de opvolger van Wilma Mansveld op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor tuinbouwdossiers is dat vertrek een lastig moment vlak voor het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Nederland wil als EU-voorzitter veranderingen in GMO-procedures bewerkstelligen en over fytosanitaire zaken. Daar stuurt Dijksma al geruime tijd op aan. Wie Dijksma zou opvolgen als staatssecretaris voor landbouw is nog onbekend. De nieuwe bewindspersoon krijgt de zware taak om binnen enkele maanden zich het Europese landbouwdossier eigen te maken voor het komende voorzitterschap van de EU. Dijksma zou bij een overstap naar Infrastructuur en Milieu wel nog bij de tuinbouw betrokken blijven in het middelendossier en waterzuivering.

Een besluit is er nog niet. De PvdA meldt via het ANP dat pas volgende week een besluit wordt genomen over de opvolging van Mansveld. “Er is nog geen besluit genomen. Ik verwacht pas volgende week een besluit”, meldt voorlichter Ruud Slotboom, PvdA-voorlichter in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Wilma Mansveld stapte woensdag op vanwege de uitkomsten van de parlementaire enquete over de Fyra.

Dossierkennis

Sharon Dijksma, die zelf eerder tussentijds het staatssecretariaat van Economische Zaken overnam van de opgestapte PvdA’er Co Verdaas, werd al snel genoemd als kandidaat voor het staatssecretariaat op I en M, onder meer omdat ze al eigen is met een aantal van de dossiers.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer