Doorgaan naar artikel

Dieselprijs laat opvallend grote prijsschommelingen zien

Even zag het er naar uit dat het effect van de accijnsverlaging bij diesel al snel weer teniet zou worden gedaan. In de loop van afgelopen week werd de weg omlaag weer ingezet, zodat uiteindelijk nog lagere prijzen werden genoteerd.

De afgelopen week werd gekenmerkt door zeer sterk schommelende dieselprijs. Aan het begin van de week werd het effect van de accijnsverlaging van € 11 per 100 liter nagenoeg weggepoetst. Daarna begon de olieprijs te zakken en dat trok ook de dieselprijs mee omlaag.

Tankmoment maakt verschil

Aan het eind van de week lag de prijs bij diverse aanbieders nog net boven de € 140 per 100 liter exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter. Daarmee was diesel uiteindelijk toch nog zo’n € 3 à € 4 per 100 liter goedkoper dan een week eerder. Het prijsverschil met het hogere begin van de week bedraagt zelfs € 10 tot € 15 per 100 liter. Kortom het maakt op dit moment nogal verschil op welk moment de tank wordt volgegooid.

Grotere olievoorraden in de Verenigde Staten en de vrijgave van strategische voorraden en het uitblijven van een importverbod van Russische olie in de EU hebben bijgedragen aan de lagere olieprijs. Donderdag noteerde een vat Brent-olie nog net boven de $ 100 per vat van 159 liter. Op 25 maart lag de prijs nog boven de $ 120 per vat.

Prognose: stabilisering tot licht hogere prijzen

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin