Doorgaan naar artikel

Dieselprijs laat grote schommelingen zien

De prijs voor diesel fluctueerde nogal de laatste tijd. Een dubbeltje per liter meer of minder scheelt toch € 400 per keer. - Foto: Canva

De prijs voor diesel fluctueerde nogal de laatste tijd. Een dubbeltje per liter meer of minder scheelt toch € 400 per keer. - Foto: Canva

Het maakt op dit moment nogal wat uit op welke dag een nieuwe vracht diesel wordt besteld. Prijzen fluctueerden afgelopen week per dag nogal sterk.

Deze week was donderdag de beste dag om diesel te bestellen. In twee dagen tijd was de prijs 10 tot 15 cent per liter gezakt. Hoeveelheden van minimaal 4.000 liter waren zodoende te koop voor zo’n € 145 tot € 155 per 100 liter. Op vrijdag lag de prijs al weer € 6 tot € 7 hoger op € 153 tot € 160 per 100 liter, exclusief btw. Dergelijke prijsschommelingen maken nogal verschil op de uiteindelijke afrekening. Een dubbeltje per liter meer of minder scheelt toch € 400 per keer.

Al met al werd diesel wel wat goedkoper. De piek lag medio juni boven de € 170 per 100 liter, in een aantal gevallen zelfs boven de € 175. Vergeleken daarmee ligt de prijs nu toch een stuk lager. Dat neemt niet weg dat diesel nog steeds heel duur blijft. Over meerdere jaren gerekend schommelt de prijs zo rond de € 100 per 100 liter.

Lees verder onder de grafiek

Diesel is sinds de piek van medio juni toch weer wat in prijs gezakt. Per dag zijn er wel grote prijsschommelingen op dit moment.

Olieprijs lager

De prijsdaling deze week hangt samen met een lagere olieprijs. Op dinsdag zakte de belangrijkste notering in de wereldhandel van olie – die van Brent-olie – tot rond de $ 100 per vat van 159 liter. Heel even zakte de prijs eronder en dat hebben we al heel lang niet meer gezien. Daarvoor moeten we terug naar april, toen de prijzen ook een paar dagen op dat niveau lagen. Eind juni steeg de olieprijs nog tot boven de $ 118 per vat.

Angst voor een recessie was de reden van de lagere olieprijs afgelopen week. Als de wereldwijde economie verzwakt, dan slinkt de vraag naar olie en dat zet de prijzen dus onder druk. Maar al snel steekt ook de vrees van een escalatie van de oorlog in Oekraïne weer de kop op en dat zorgt weer voor oplopende prijzen. Al met al blijft het op de energiemarkt zeer onrustig op dit moment. En dat laat de prijzen flink fluctueren.

Beheer
WP Admin