Doorgaan naar artikel

‘Dieper in de grond nog kurkdroog voor gewassen’

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

“We hebben door de aanhoudende zomerse omstandigheden het ras Balada wat langer geplant. Pas de laatste plantingen groenselderij voor de herfstteelt zijn we overgeschakeld op de rassen Conga en Plato”, meldt teeltbegeleider Peer Schraven van Compliment in Uden.

“Aan het einde van het jaar zat er weinig verschil in bruine harten, ook niet tussen de verschillende rassen. Bladvlekken was in dit droge najaar geen probleem. De gewassen zijn goed aan de groei gebleven. Bij groenselderij is het nog wel eens de vraag of de laatste plantingen nog wel goed op gewicht komen, maar dit najaar was dat niet aan de orde. Het streefgewicht van 650 gram of meer hebben we makkelijk gehaald.” Op 10 november werd de laatste groenselderij geoogst. “De kwaliteit was nog steeds super, alleen de handel had in het staartje van het seizoen wat levendiger mogen zijn.”

Bovenste grondlaag bijgetrokken

Heel het seizoen door eiste beregenen de volle aandacht op. “Ja, en dat is tot half oktober zo gebleven, want toen was de bovengrond nog steeds droog. Nu is het bovenste laagje wel wat bijgetrokken, maar als je wat dieper in de grond graaft, is het nog steeds kurkdroog. Het is afwachten, maar het wel te hopen dat daarin de komende periode verandering komt”, aldus Schraven eind november. Al met al was het voor groenselderij geen gemakkelijk jaar. “Dat komt door de hitte, droogte en door bruine harten. Ook de productie ligt een stuk lager dan wat we gewend zijn.”

De schimmeldruk in Chinese kool was dit najaar enorm laag

Chinese kool voor alle marktsegementen

Eind november vraagt Chinese kool de volle aandacht. “Tot een week geleden hebben we vanaf het veld rechtstreeks geleverd. Met de vorstvoorspellingen in het vooruitzicht hebben we alles wat er nog stond in de koelcel gezet. We zijn dus vanaf vorige week vanuit de koelcellen aan het leveren en hebben een voorraad tot half maart. Voor alle marktsegmenten hebben we wat in huis, van 800 gram voor de retail tot 2 kilo voor de snijderij. Het ras is steeds Bilko. Aangezien de kool door de goede groeiomstandigheden goed gevuld is en de kolen met mooi droog weer geoogst zijn, schat Schraven de bewaarbaarheid prima in. “De schimmeldruk was dit najaar ook enorm laag en het blad voelde leerachtig aan. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Image
Peer Schraven

is mede-eigenaar van Compliment

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin