Detectie via X-stralen witlofmineervlieg in wortels

08-11 | |
In de trek kunnen witlofmineergangen leiden tot opbrengstverliezen van 5 tot 10% - Foto: Chicogrow.
In de trek kunnen witlofmineergangen leiden tot opbrengstverliezen van 5 tot 10% - Foto: Chicogrow.

Het Belgische Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant onderzoekt de mogelijkheden van vroegtijdige detectie met behulp van X-stralen van witlofmineervlieg in witlofwortels.

WiMiScan, zoals het project genoemd is, is onlangs opgestart en heeft een looptijd van drie jaar. In het project gaan het Belgische onderzoekscentrum Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent, KU Leuven MeBioS en BelOrta op zoek naar de mogelijkheden van op X-stralen gebaseerde technologieën voor inwendige kwaliteitsinspectie van witlofwortels. In de hardfruitsector heeft deze technologie zich al bewezen, aldus een van de onderzoekers in Proeftuinnieuws.

Verschillen in dichtheid

De techniek richt zich op de verschillen in dichtheid/vastheid tussen gezond wortelweefsel en weefsel met (vraat)schade door de larven van de witlofmineervlieg. De onderzoekers gaan ‘deep learning’ inzetten om snel en effectief X-stralenbeelden van wiltofwortels te kunnen beoordelen op de aanwezigheid van de larven van de witlofmineervlieg. ‘Deep learning’ is een vrij nieuwe vorm van artificial intelligence.

Behoorlijke opbrengstverliezen

Uit praktijkbeoordelingen in de afgelopen jaren blijkt dat om België 11% van de gerooide wortels door witlofmineervlieg is aangetast. Bij gemiddeld 3% is ook het groeipunt aangetast met geen of misvormde kroppen tot gevolg. In de trek kunnen witlofmineergangen leiden tot opbrengstverliezen van 5 tot 10%.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer