Doorgaan naar artikel

Deprez ziet af van uitbreiding Hartman Waddenglas

De provincie Friesland en gemeente Waadhoeke moeten voor 51 hectare glastuinbouwgrond in gebied Waddenglas een nieuwe koper zoeken nu A.C. Hartman afhaakt.

Eigenaar van A.C. Hartman, The Fruit Farm van Hein Deprez, ziet af van aankoop van die grond. Reden van het besluit is de slechter dan verwachte financiële positie van het bedrijf A.C. Hartman, dat in 2017 werd overgenomen.

Bij die overname werden afspraken gemaakt over het project Waddenglas en de afname van de gronden. Eerder was er al een afspraak met A.C. Hartman over de ontwikkeling van het glastuinbouwproject. Zowel het Rijk, provincie Friesland als Waadhoeke hebben miljoenen gestoken in het glastuinbouwproject.

Aardwarmte

A.C. Hartman laat weten dat het initiatief voor het afbreken van de overeenkomst ligt bij de provincie Friesland. “Zij willen snel tot exploitatie komen. We willen daar op dit moment niet bouwen, dus hebben we begrip voor die stap.” A.C. Hartman gaat wel door met het voorbereiden van de aanleg van aardwarmte. “Het overgrote deel van die warmte kunnen we zelf gebruiken, maar we staan open voor een partner om daarin samen te werken.” Op de locatie Sexbierum is een derde van de productie nu biologisch.

Dit soort grote percelen is zeldzaam in Nederland

De gemeente Waadhoeke laat weten dat de grond nu eerst aan andere Friese glastuinbouwbedrijven wordt aangeboden. Ook bedrijven uit het westen van het land zijn welkom. “Dit soort grote percelen is zeldzaam in Nederland.” Over de grondprijs doet de gemeente geen uitspraken. Duidelijk is dat de grond in 2015 nog fors is afgewaardeerd.

Totale verwachte verlies bedraagt € 4,3 miljoen

Vlak voor de overeenkomst hebben de 3 overheden achter Waddenglas (Rijk, provincie Friesland en gemeente Waadhoek) de grond afgewaardeerd met € 2,3 miljoen. Uiteindelijk boeken de 3 partijen ieder een verlies van € 1,4 miljoen, omdat het totale verwachte verlies op € 4,3 miljoen ligt. Dat verlies loopt op bij vertraging of verdere waardedaling van de grond.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin