Doorgaan naar artikel

‘De wereld staat op zijn kop, ook in de zachtfruitsector’

Een dynamischer start binnen de zachtfruitsector had ik niet kunnen bedenken

Primaire benodigdheden als energie en CO2 zijn dat ineens niet meer. Als het zo doorgaat worden voedingsstoffen voor plant én mens schaars of gaan ‘op de bon’. Het woord voedselcrisis valt al.

Sinds 1 februari coördinator zachtfruit

Maar laat ik me even voorstellen. Ik ben Henny van Gurp, 56 jaar, woon in Deurne, gehuwd en drie kinderen van 15 tot 22 jaar. Op 1 februari ben ik bij Glastuinbouw Nederland begonnen als netwerkcoördinator zachtfruit en programmamanager Kennis in je Kas. Ik hoor u denken … die naam komt me bekend voor. Dat kan, ik was 14 jaar in de glastuinbouwsector actief en 18,5 jaar bij ZLTO in de plantaardige sectoren.

Innovatie is de rode draad in mijn leven. Ik zie veel kansen en uitdagingen voor onze mooie sector. Begin dit jaar dacht ik dan ook: ‘We gaan in 2022 knallen als zachtfruitsector!’. Zachtfruit is sinds corona nadrukkelijker in beeld: gezond leven is weer het credo. Tijdens mijn eerste werkdagen dacht ik: ‘Hoe doe je dat, zeggen dat je de nieuwe bent? Handen geven was nog niet gepast. Waar moet ik naartoe? Heb ik een QR-paspoort nodig?’

Logistieke problemen

Waar we dachten dat Covid-19 de wereld op zijn kop zette, gebeurde dat pas echt op 24 februari. In die nacht viel Rusland Oekraïne binnen, ‘een oorlogsdaad waarvoor Rusland een zware prijs zal betalen’, meldt de Rijksoverheid. Helaas merken we dat ook onze sector een zware prijs betaalt. Gas- en elektriciteitsprijzen gaan door het dak. Tevens staan de prijzen van onze producten onder druk, omdat een deel van de afzetgebieden is weggevallen. En er zijn logistieke problemen met materialen en grondstoffen. Veel telers leveren op basis van reeds afgesproken prijzen aan supermarkten en groothandel. Ze kunnen de hogere gasprijs niet of amper verrekenen.

Gele tulp

Dat alles staat in schril contrast tot al datgene wat er ‘in onze achtertuin’ gaande is. In Rusland heerst geen democratie en worden burgers die met een gele tulp rondlopen al hardhandig opgepakt. Wat een voorrecht hoe het er hier bij ons dan aan toegaat. We komen als sector ook uit deze crisis op één voorwaarde: Veerkracht van de economie vereist flexibiliteit van de regering. Betrokken ministeries, pak deze verantwoordelijkheid.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin