De Tuinderij wil nieuwe kas voor promotie Westland

04-09-2017 | Laatste update op 01-08 | |
De Westlandbus - Foto: De Tuinderij
De Westlandbus - Foto: De Tuinderij

Recreatiebedrijf De Tuinderij in De Lier wil een kas bouwen voor uitbreiding van zijn activiteiten in het Westland.

Het bedrijf ontwikkelt zich steeds meer als promotiebedrijf voor de Westlandse glastuinbouw. Dat stelt De Tuinderij in een schrijven aan de Westlandse politiek. De Tuinderij begon als Solex Tours Westland, maar ontwikkelt zich met specifieke glastuinbouwactiviteiten als de Westlandbus, waarmee gasten door het Westland gereden worden en kassen worden bezocht. Gebruik van kassen op het huidige bedrijfsterrein is toegestaan. Voor uitbreiding is een politiek besluit nodig.

Nieuw beleid

Het lijkt erop dat de gemeente Westland onder voorwaarden ruimte wil bieden aan ontwikkeling van bedrijven in glastuinbouwgebieden. Daartegenover wil Westland dat deze bedrijven ook bijdragen aan herstructurering door het verschil in waarde tussen goedkopere glastuinbouwgronden en waarde voor bedrijventerreinen af te romen. Daarvoor werkt Westland aan ruimtelijke-ordeningsinstrumenten.

Cultuurdrager

In De Tuinderij is de cultuur en geschiedenis van het Westland tastbaar door onder meer de aanwezigheid van een druivenhoek ‘Oud Westland’, veel oude werktuigen en een nostalgische inrichting. Het bedrijf biedt werk aan 100 inwoners van Westland en is openingslocatie van het Varend Corso Westland. Eerder was het bedrijf ook filmlocatie voor een episode van het tv-programma Boer zoekt Vrouw, waardoor 4 miljoen Nederlanders een sfeerindruk kregen van het Westland.

Het aanbod recreatie-activiteiten is breed, met naast glastuinbouwritten ook zaken als sumoworstelen en workshops schapen hoeden. Het bedrijf wil naast kassenbouw ook het aantal parkeerplaatsen verhogen en de horecaregels aanpassen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer