Doorgaan naar artikel

De tuinder als model

Het hele jaar Trotse Tuinders in je kantine? Of in de keuken? Op de wc? Het kantoor? Of waar je ook een kalender hebt hangen? Ik vind het een sympathiek idee. De presentatie van het eerste exemplaar van de Trotse Tuinders Kalender was dan ook een van de leukste evenementen op de eerste dag van de Horti Fair.

Het idee voor een kalender met tuinders als modellen werd geboren op twitter. Aanvankelijk uit balorigheid, zo lezen we op www.trotsetuinders.nl. Want ook daar is twitter wel het medium voor: een beetje plagerig heen en weer gaan zitten stoken. Tussen een tuinder en een aantal communicatiedames uit de tuinbouw. We kunnen wel verzinnen waar dat over zal zijn gegaan. Kalenders worden in de land- en tuinbouw al gauw geassocieerd met modellen in min of meer verregaande staat van ontkleding. Daar is de Stoere Boerenmeidenkalender van weekblad Boerderij een goed voorbeeld van.

Het idee werd serieuzer toen de Ehec-crisis losbrak. Voor de genoemde communicatiedames en trouwens ook voor de tuinders een bewijs dat het niet goed is dat het Nederlandse kwaliteitsproduct anoniem de keten in gaat en daar verwisselbaar is met product dat om het even waar vandaan komt. Op die manier is het onmogelijk om de dans te ontspringen als er een paniek is over om het even welke komkommer, tomaat of slakrop.

De tuinder moet uit de kas komen. De ondeugende woordspeling werd op de presentatie vandaag op de Horti Fair herhaaldelijk gebezigd door initiatiefnemer Pieternel Bouwman. We vergeven het haar. Want het resultaat is leuk. Philip van Antwerpen in zijn tomatenkas als een Tomatentarzan in panterpakje. Wilbert van den Bosch als superheld Paprikaman, het neefje van Superman, vervaarlijk oprijzend uit een bad van gele paprika’s. Dennis van Luijk mysterieus belicht als een Aladin die niet uit een oude fles maar uit een aubergine een geest hoopt te kunnen oproepen om drie wensen te mogen doen. Frits Vriend als een Aardbeienadonis, maar dan wel in een zeer decent gewaad. Ted Vaalburg die als Wilhelm Tell niet een appel maar een van zijn eigen knolselderijen spietst met zijn kruisboog. En dan ook nog wat sierteeltcollega’s kleurrijk verbeeld in grappige poses.

Jawel, het geeft tuinders een gezicht. En nee, er zal geen Duitser zijn die hierdoor besluit om middenin een voedselpaniek toch maar een komkommer mee te nemen ‘omdat die van zo’n sympathieke Nederlandse kalendertuinder is. Want daar is de kalender nu ook niet direct voor bedoeld. Maar het is een prijzenswaardig beginnetje met het kweken van zelfvertrouwen en van het geven van een smoel aan de tuinbouw.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin