Doorgaan naar artikel

‘De logica van de grote investeerder’

En weer stapt een investeerder de tuinbouw in. HAL Investments komt aan boord bij installateur Stolze en kassenbouwbedrijf Prins Group.

Installateurs en kassenbouwers uit Nederland trekken samen op om werelwijd gebruiksklare tuinbouwkassen op te leveren. Dat de Nederlandse glastuinbouw een goed renderende sector is met een wereldwijd een sterke positie, was eerder ook aanleiding voor NPM Investments en Investeringsmaatschappij Victus om zich in te kopen in leidende teelt- en techniekbedrijven. En dat de tuinbouw heel veel potentie heeft voor toekomstige groei, weten alle bedrijven die er toe doen: het geld verdringt zich bij al die voordeuren.

Fonds van havenbaronnen

HAL is het investeringsfonds van de familie Van der Vorm, groot geworden in de Rotterdamse haven. Het fonds participeert in onder meer Boskalis, Vopak en Coolblue. In Stolze (bijna € 100 miljoen omzet) neemt het een meerderheidsbelang van 60% en in Prins Group (omzet € 36 miljoen) een belang van 24%. Beide bedrijven weten zich met HAL “verzekerd van een stabiele aandeelhouder om op lange termijn internationaal verder te groeien”, laten ze weten.

Visie vanuit de grote stad

Dat is zo ongeveer de vaste formule. Technisch en inhoudelijk bemoeit de investeerder zich nergens mee, de directie blijft aan, de investeerder denkt met name mee op strategisch niveau. De visie vanaf de Amsterdamse Zuidas of vanuit de Rotterdamse Weena-toren is natuurlijk ook wat ruimer dan die vanaf de Poeldijkse Weg of de Maasdijk.

Onderdeel van de visie die Stolze gemeen zegt te hebben met HAL is ‘om via gerichte deelnemingen een groep te formeren van toonaangevende bedrijven die alle actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen in de totale toeleveringsketen van tuinbouwprojecten’. “Dat kunnen diverse bedrijven zijn, van kassenbouwers, automatiseerders tot servicebedrijven”, zegt directeur Jilles Goedknegt van Stolze in het persbericht dat zijn bedrijf rondstuurt. “Die bedrijven moeten samen het antwoord geven op de toenemende vraag van investeerders naar turnkey-oplossingen in Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Het gaat dan om tuinbouwprojecten die almaar groter en complexer worden en meer samenwerking vereisen tussen gespecialiseerde leveranciers”, aldus Goedknegt.

Investeerders praten met investeerders

Misschien is het met het oog op die buitenlandse investeerders die die turnkey-glastuinbouw kopen, ook maar beter dat aan de aanbodkant van die kastechniek ook investeerders aan de strategische knoppen komen te zitten. De los geformeerde samenwerkingsverbanden tussen de bedrijven in de tuinbouwtechniek, zoals Holland Horti international, hebben tot op heden niet voor het verhoopte doorslaande succes kunnen zorgen.

En tot nu toe zij het in elk geval dan nog Néderlandse investeringsmaatschappijen die zich inkopen in de Nederlandse glastuinbouwcluster. Buitenlandse investeerders kloppen ook al veelvuldig aan de deur bij ‘onze’ bedrijven, constateerde Westlands burgemeester Bouke Arends een paar maanden geleden al zorgelijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin