Doorgaan naar artikel

Correctie CO2-uitstoot glastuinbouw

Door een nieuwe berekeningswijze komt de CO2-uitstoot van de glastuinbouw mogelijk 0,7 procent lager uit.

Dat blijkt uit een aanpassing van een regeling door de minister van Landbouw. Daarin wordt de berekeningswijze van de CO2-emissie voor de glastuinbouw aangepast. Het gaat om een omrekenfactor van gas naar CO2-emissie. Die factor wordt aangepast aan een door Gasunie vastgestelde landelijke norm. Voor uitstoot van de glastuinbouw werd steeds uitgegaan van 56,8 kilogram CO2 per gigajoule aardgas. Dat zou kunnen dalen naar 56,4 kilogram CO2 per gigajoule aardgas.

De nieuwe rekenfactor zal gaan gelden voor het opgegeven gasverbruik in 2022. Komend voorjaar wordt de definitieve CO2-emissie van de glastuinbouw met deze factor berekend voor het CO2-sectorsysteem. De minister van Landbouw Piet Adema publiceerde hiervoor een wijziging van de regeling. Dit was niet overeengekomen in het sectorconvenant glastuinbouw, maar is een technische aanpassing die helpt het CO2-doel te halen.

Nieuwe klimaatmaatregelen gepubliceerd

Tegelijk met deze aangepaste regeling is ook de Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw gepubliceerd. De wet bevat fiscale klimaatmaatregelen zoals een CO2-heffing en de uitfasering van het verlaagde tarief voor de glastuinbouw in de energiebelasting na 2025. Daar hoort ook het gefaseerd inperken van de vrijstelling voor elektriciteitsopwekking bij. Over de maatregelen is lang gediscussieerd in de Tweede Kamer omdat de impact op de glastuinbouw aanvankelijk veel te zwaar was. Daar is door een langere uitfaseerperiode uiteindelijk een oplossing voor gevonden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin