Doorgaan naar artikel

Coroos verteert kartelboetes tot 2023

Erwten oogsten voor conservenindustrie. - Foto: ANP/Vidiphoto

Erwten oogsten voor conservenindustrie. - Foto: ANP/Vidiphoto

Fruit- en groenteverwerker Coroos ziet door corona meer vraag naar product en vangt tot 2023 een kartelboete op.

Coroos is een vaste leverancier van conserven voor veel afnemers in retail. Zo is de voorraad volledig vastgelegd en op afroep leverbaar. Dat blijkt uit het jaarverslag dat in 2020 voor het eerst eindigt op 31 mei en recent werd gepubliceerd. Op dat moment was de coronacrisis net uitgebroken. Coroos zag een forse vraagtoename voor haar voorraad van ruim € 73 miljoen op 31 mei 2020.

Schikking na mededingingsonderzoek

In 2019 accepteerde het bedrijf een schikking met de Europese Commissie na een mededingingsonderzoek. Daarvoor betaalt het verwerkingsbedrijf tot 2023 in termijnen. Dit jaar betaalt het bedrijf uit Kapelle in totaal € 3,5 miljoen. De afgelopen jaren was het bedrag hoger. Coroos trof voorzieningen voor de boete, waardoor de betaling het resultaat en solvabiliteit niet direct raakt.

Resultaten nu beter te vergelijken

Coroos maakte voor het eerst de balans en verlies- en winstrekening op per 31 mei 2020. Voorheen had het bedrijf een kalenderjaar als boekjaar, waardoor resultaten lastig te vergelijken zijn. Zo zijn de voorraden van het bedrijf in mei veel lager dan aan het einde van het kalenderjaar. Het negatieve bedrijfsresultaat kwam op 31 mei 2020 uit op € 3,6 tegen € 2,1 miljoen in 2019 (negatief), waardoor het eigen vermogen daalt van € 43 naar € 39 miljoen.

Eind 2020 kreeg Coroos een nieuwe directeur C. Corsmit. De directie bestaat uit drie mensen nadat R. Oostrom overstapte als commissaris naar de directie.

Beheer
WP Admin