Doorgaan naar artikel

Consumptie groenten en fruit moet fors omhoog in noordelijke landen

Landen in Scandinavië en de Baltische staten krijgen het advies om de normen voor consumptie van groenten en fruit fors te verhogen.

Dat blijkt uit de adviezen van de Noordse Ministerraad (Nordic council), de organisatie voor Scandinavische overheden en IJsland. Deze organisatie helpt samenwerking op gang tussen Scandinavië, IJsland en de Baltische staten. Zo stelt deze raad voedingsrichtsnoeren en voedingsaanbevelingen vast die de noordelijke landen kunnen vertalen in eigen beleid.

Minder dierlijk, meer plantaardig dieet

In de voedingsrichtlijnen van Nordic is ook opgenomen wat goed is voor het milieu. Het verschuiven van een dierlijke naar een meer plantaardig dieet ligt dan voor de hand. De raad stelt voor om de richtlijn voor dagelijkse consumptie van groenten en fruit te verhogen naar 500 tot 800 gram. Dat is een verhoging van het huidige advies van 400 gram.

Noorden wil duurzaamste regio worden

De raad van de noordelijke landen wil voorop lopen, zo stelt secretaris generaal Karen Ellemann in de jongste richtlijn. Het integreren van milieuaspecten in de richtlijnen helpt volgens haar om tegen 2030 de duurzaamste regio te zijn. “We kunnen en zullen onze ogen niet sluiten voor het wetenschappelijke bewijs van hoe onze consumptie onze planeet beïnvloedt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin