‘Consument zoekt verhaal achter de komkommer’

26-05-2018 | Laatste update op 31-08 | |
Doorn
Willem Doorn komkommerteler
Foto: Jan Sibon
Foto: Jan Sibon

Als je een goed verhaal hebt, is de consument bereid net iets meer te betalen dan in een supermarkt.

Onze teeltwisseling zit er weer op, we zijn weer komkommers aan het produceren. Dit keer hebben we tussengeplant, zodanig dat alleen de rijen die weggekapt zijn weer teruggeplant worden. 14 dagen later hetzelfde riedeltje gedaan en een enkele plant weer teruggezet.

De teeltwisseling in Nederland viel dit jaar voor de prijsvorming op een gunstig moment. Dit heeft alles te maken met het weer. De voordelen van dit systeem zijn: meer licht per plant en je hoeft niet over te hangen. Beestjes, zowel de goede als de slechte, kunnen overlopen van het oude gewas naar het nieuwe gewas. Bovendien kost het minder arbeid. Tot zover mijn teelt.

Betrouwbaar verhaal naar consument

De consument is op dit moment op zoek naar het verhaal achter het product. Hoe wordt wat geteeld, en wat moet je allemaal doen om het product te telen? Als je verhaal goed en betrouwbaar overkomt, zijn ze bereid om net iets meer te betalen dan in een supermarkt.

Om in de toekomst je product te vermarkten, zijn in mijn ogen daarom naast de geëigende afzet (lees dozenschuivers en vrachtwagenvullers) ook andere methoden nodig om je product te slijten. Bijvoorbeeld direct aan de consument via een webshop.

‘Mijn webshop is een app: product aanklikken, afrekenen en dag erna is het bij de consument’

Ikzelf lever ook via een webshop direct aan de consument, met medeweten van mijn telersvereniging. Deze webshop is niet meer als een app op je telefoon. Op deze app staan mijn producten en die van anderen. De consument kan aanklikken, rekent af en de volgende dag is het bij de consument.

Overslag van goederen is niet nodig

Deze app is anders dan de meeste andere. Bij andere apps die er beschikbaar zijn, wordt er voor de consument gedacht in allerlei maaltijdboxen. Maar deze app werkt met kringen van 30 kilometer. Hierin bevinden zich de boeren, de tuinders én de klanten. Een bestelauto haalt het product op en levert dit direct aan de consument. Overslag van goederen is dan niet nodig. En zo hou je de kosten laag.Beheer