Doorgaan naar artikel

Coforta (The Greenery) stopt met GMO

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Telers van Coforta zien definitief af van GMO. De afgelopen 2 jaar was een pauze ingelast, maar de coöperatie levert haar GMO-erkenning in.

Dat laat de afzetorganisatie desgevraagd weten. “Het bestuur van Coforta heeft na raadpleging van de PUC’s (Product Unit Commissies) en de hoofddirectie van The Greenery besloten om haar GMO-erkenning in te leveren en geen nieuw GMO-meerjarenplan in te dienen”, zo stelt een woordvoerder.

Telers en directie hebben de verbeteringen in de Nationale Strategie voor groente en fruit voor het komende jaar afgewogen tegen de risico’s. Het besluit is negatief uitgevallen. De organisatie vindt de risico’s van de regeling te groot. In 2017 werd Coforta nog geconfronteerd met een terugvordering van GMO-middelen.

‘GMO draagt niet bij aan ambities telers’

Het bestuur heeft het besluit unaniem genomen na het raadplegen van de PUC’s (Product Unit Commissies), aldus de woordvoerder. PUC’s adviseren de coöperatie en The Greenery beleidsmatig over de aanvoer en afzet, alsook de hoofddirectie van The Greenery. “We hebben de verwachting dat de GMO-regeling niet bijdraagt aan de ambities en groei van telers, Coforta en The Greenery voor de komende jaren. De terugbetaling in 2017 speelt geen rol. Wij verwachten geen problemen met ACM bij het inleveren van de erkenning.”

Investeringsbeslissingen

In mei zei topman Steven Martina dat bij een negatief besluit de structuur in de organisatie voor GMO kan worden afgebouwd. Uittreden uit GMO raakt de investeringsbeslissingen van The Greenery niet direct. Martina: “We investeren alleen in projecten die ook zonder GMO-subsidie zouden doorgaan. Het moet wel renderen.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin