Doorgaan naar artikel

Coca-Cola heeft zorgen om sapdivisie door teeltziekte

Coca-Cola heeft zorgen om sapdivisie door teeltziekte

Coca-Cola heeft zorgen om sapdivisie door teeltziekte

Coca-Cola, de grootste fruitsapproducent in de wereld maakt zich zorgen over de toekomstige voldoende beschikbaarheid van sinaasappels als er geen behandeling komt voor de wereldwijde bacterie-aantasting citrusgreening.

Dat is een bacterieziekte met uitval van de productie tot gevolg en grootschalige bomensterfte door aantasting van het wortelstelsel. Een kwart van het sap van Coca-Cola is gemaakt van sinaasappels (Minute Made). Dat stelde Coca-Cola afgelopen week in Berlijn in de bijeenkomst van middelen fabrikant Bayer in het Bayer food chain Partnership.

In de Amerikaanse staat Florida, waar Coca-Cola al een grote investeerder is in teeltlocaties, is 90 procent van de bomen besmet. Coca-Cola koopt circa een derde van het fruit uit Florida van circa 400 lokale telers. Om de ziekte in bedwang te houden zijn kostbare teeltingrepen nodig die 2.500 dollar per hectare. Dat leidt ertoe dat steeds meer telers ervoor kiezen niet te herplanten. De snelle krimp van de productie, die versneld doorzette in de laatste drie jaar, heeft al duizenden banen gekost in de sector voor fruitproductie in Florida.

Beide bedrijven kondigden daar een samenwerking aan om versneld adequate en betaalbare bestrijdingswijzen te ontwikkelen. Daarmee is grote milieuwinst te halen. Nu spuiten Braziliaanse telers wekelijks boomgaard tegen de aandoening.

Beheer
WP Admin