Doorgaan naar artikel

CNV wil toekomstvisie Hartman horen bij ontslagen

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

Vakbond CNV wil van teeltbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum een toekomstvisie horen en de mogelijke rol van 57 medewerkers waarvoor ontslag dreigt.

Volgens CNV-bestuurder Sijtze de Bruine hebben de medewerkers op kerstavond te horen gekregen of ze mogen blijven of overbodig zijn. De Bruine heeft van de medewerkers begrepen dat A.C. Hartman taken afstoot in Sexbierum en Oostbierurm, zoals het verpakken voor andere bedrijven. Ook zou de focus op biologisch vergroot worden en zou het teeltareaal dalen. Hartman kon daar niet op reageren en bij moederbedrijf The Fruit Farm van Hein Deprez was niemand bereikbaar voor commentaar. Op de locatie Sexbierum was vorig jaar een derde van de productie biologisch. In oktober werd al bekend dat uitbreidingsplannen waren geschrapt.

Uitzendkrachten

CNV adviseert de 57 medewerkers niet akkoord te gaan met het sociale plan, omdat de transitievergoeding te laat zou zijn. “Deze medewerkers hebben weinig perspectief. We erkennen dat het slecht gaat met de organisatie, maar het is belangrijk dat deze medewerkers worden geholpen met een normale ontslagvergoeding. Elke zomer zijn er handjes nodig. We begrijpen dat bepaalde periodes rustig zijn bij het teeltbedrijf, maar worden de medewerkers dan straks in de zomer vervangen door uitzendkrachten?”

‘Niet tekenen’

De 57 medewerkers hebben tot 4 januari de tijd om over de afvloeiingsregeling na te denken. “Wij adviseren dat op dit moment nog niet te tekenen.” Het contact met de directie is minimaal. “Zij moeten op korte termijn met 57 mensen spreken, dan is dat normaal.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin