Een teler is hoofdelijk aansprakelijk voor schade van het gasbedrijf als hij niet tijdig aangeeft dat gaslevering aan zijn bv onbetaald zal blijven.
Dat blijkt uit een rechtszaak van een gasbedrijf tegen een glastuinder. Dit teeltbedrijf kwam in problemen in 2022 door ongunstige posities op de energiemarkten ten tijde van de inval van Rusland in Oekraïne. De vraag is of de teler hoofdelijk aansprakelijk is. De rechter oordeelt dat ook wanneer het gasbedrijf door een eigen fout blijft leveren aan de glasteler, de teler het gas niet moet afnemen. De teler moet ook dan aangeven dat hij betalingsonmacht heeft. Ook als de teler met dat gas kon handelen om zijn schuld te verlichten. De rechter vindt dat de ondernemer daarmee – voor een deel – hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden.
Betalingsafspraken
Het relaas uit 2022 laat zien dat het gasbedrijf zich coöperatief opstelde om de teler de kans te geven schulden van meer dan € 1,5 miljoen op te vangen en af te lossen. Ook toen de bank de kredieten opzegde, was het gasbedrijf nog bereid betalingsafspraken te maken in het najaar van 2022. De rechter oordeelt dat de teler eigenlijk al in augustus wist dat hij nooit voor het geleverde gas kon betalen. Dat is de teler te verwijten. Hij gaf in oktober volledige openheid aan het gasbedrijf, waardoor vanaf dat moment het gasbedrijf de teler dit niet meer kan verwijten. Toen het gasbedrijf in november in een mail verkeerde afspraken doormailde en de leveringen nog langer doorgingen, had de teler moeten zeggen dat deze afspraken onjuist waren en is de teler weer hoofdelijk aansprakelijk, oordeelt de rechter.
In deze zaak is ook geoordeeld dat mondelinge afspraken over betalingsafspraken en aansprakelijkheid niet schriftelijk zijn opgesteld. Deze gelden daarmee niet. Door het niet melden van de betalingsonmacht is er dus wel enige hoofdelijke aansprakelijkheid, waarover gasbedrijf en teler moeten onderhandelen.