Doorgaan naar artikel

Cijfers over residu: het gaat om veiligheidsmarge

Het is altijd het nieuws dat de aandacht trekt: te veel residuen in groenten en fruit. Milieuclubs destilleren het gif uit de rapporten van keuringsinstanties.

Natuurlijk kun je stellen dat nul residu in voedingsmiddelen moet zitten. Het is niet reëel. En laten we dan ook kijken naar de producten waarin deze reststoffen worden aangetroffen. De wereld ziet er dan voor Nederlands product echt anders uit.

Even terug naar de cijfers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treft in 2021 bij 93 producten te veel residu aan. In officiële termen heet dit dat de Maximum Residu Limiet (MRL) werd overschreden. 93 keer dus op 3.080 levensmiddelen bij 453 producenten, ofwel 3%. Dit percentage ligt bij invoer uit landen buiten de Europese Unie een stuk hoger: 8%! Mogelijke oorzaak is de middelen die worden gebruikt om bederf tijdens transport tegen te gaan. Ook gelden er veelal andere wettelijke eisen.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Binnen Europa ziet de wereld er dus beter uit. De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa stelt in een recente publicatie dat de volksgezondheid geen gevaar loopt. Efsa beroept zich op 87.863 monsters genomen in 2021. In 3,9% wordt de Maximale Residu Limiet overschreden. In 2020 was dat overigens nog 5,1%.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hier ook biologische producten bij zitten. In 1,8% van de monsters wordt de norm overschreden. Waarmee? Met koperverbindingen, bromide-ion, chloraat, kwik en dithiocarbamaten. Soms uit toegelaten middelen, soms uit resten in de bodem, door fraude of verneveling.

Inschatten hoeveel residu consument binnenkrijgt

Nieuw dit jaar is de zogenoemde gezondheidskundige richtwaarde voor middelen. Dit is vooral bedoeld om in te schatten hoeveel residu een consument via voeding tot zich krijgt. Hoewel bij 220 op 19.499 monsters (1,1%) sprake is van overschrijding, meldt de autoriteit dat de consument geen gevaar loopt. Schoon genoeg dus. De monsters worden op 190 stoffen onderzocht.

Nog even terug naar nul. Met de moderne technieken is altijd wel een spoortje te vinden, tot ver achter de komma. Het gaat er natuurlijk om of de gehaltes onder de veiligheidsmarge blijven. Die boodschap moet overkomen. Iedereen volgt hier echter zijn eigen agenda.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin