Doorgaan naar artikel

Certificaten binnen, energiebesparingsplicht komt erbij

Het is weer voor elkaar: de UO-rapportage en Gecombineerde opgave zijn de deur uit en de benodigde certificaten zijn weer binnen.

GlobalGap, Grasp en PlanetProof zijn – met enige hulp vanuit mijn afzetorganisatie – weer met vlag en wimpel binnengehaald. Zelfs het BHV-certificaat hangt na jaren afwezigheid weer aan de muur. Deze keer had ik mijn vrouw zodanig gemanipuleerd dat zij de tweedaagse cursus ging volgen.

Bonuspunten voor PlanetProof

Bij PlanetProof haalden we zowaar enkele bonuspunten binnen, mede dankzij de nestkastjes die de buren op de erfgrens hebben hangen. Ook het achteloos achter de schutting gedeponeerde snoeihout leverde zomaar wat extra punten op. De berm langs de kas en de slootkant wordt minimaal gemaaid.

Het onkruid bloeit straks welig, daar zullen de bijtjes blij mee zijn. De buurman wellicht minder, als straks het onkruidzaad zijn kas binnenwaait. Maar ja, alles voor de bonuspunten. Nu maar hopen dat onze afnemers regelmatig vragen om de genoemde certificaten, dan hebben we zeker eer van ons werk.

Alsof we energiebesparende investeringen niet allang gedaan hebben

Koud alles afgerond, landt er een brief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op de mat. Daarin staat in het eerste gedeelte heel belerend dat het heel belangrijk is om energie te besparen. Nou, dat wisten we nog niet. En in het tweede gedeelte kunnen we lezen dat er een energiebesparingsplicht komt als die binnen vijf jaar terugverdiend kan worden. Alsof we zulke investeringen niet allang gedaan hebben.

Hier zit weer een hele hoop extra registratie en rapportage aan te komen, zie ik alweer. Misschien kan ik het ook wel bij mijn vrouw op haar bordje leggen. Ik heb nog tot 1 december de tijd om te verzinnen hoe.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin