Doorgaan naar artikel

‘Centium en schoffelen, meer kunnen we niet’

Marc Simons in Roosteren plantte in week 14 zijn eerste venkel. Het ras is Solaris en de planten staan in 4-centimeter perspotten.

Het vliesdoek is in alle drukte nog niet aangebracht, maar dat volgt binnenkort. “Ik heb wel naar de weersvoorspellingen gekeken en er werd geen nachtvorst voorspeld. Dus het kon wat lijden.” Vanaf nu plant hij wekelijks tot in juni. Het ras is Solaris, in de zomer komt daar Floro bij. “Dat ras is minder schotgevoelig, zo spreiden we het risico enigszins.”

Beregenen nodig

De grondbewerking bestond uit ploegen en een bewerking met de rotorkopeg. Dat gebeurde een week voor het planten. “Op die manier houd je nog wat vocht in de bouwvoor.” Toch zal binnenkort de haspel tevoorschijn worden gehaald. “Dat is wel nodig om ze goed aan de groei te krijgen. Het is hier droog.”

Centium en schoffelen

In de vroegste plantingen wordt het onkruid mechanisch bestreden als het doek verwijderd wordt. Latere plantingen krijgen een zeer geringe dosering van Centium en als dat niet afdoende blijkt, volgt nog een keer schoffelen. “Meer mogelijkheden hebben we niet in venkel.” Naast planten, zaait Simons ter plaatse vanaf juni. “Zo’n beetje de helft van ons areaal wordt geplant en de andere helft gezaaid.”

Wild valt mee

De bemesting bestond uit 20 kuub rundveedrijfmest per hectare en een basisbemesting met een blend van NPK. Diezelfde blend is in principe ook bedoeld voor de bijbemesting, in combinatie met de schoffelbewerking.

Tegen wild hoeft Simons op de percelen waar hij nu teelt geen extra maatregelen te nemen. “Wild houdt wel van venkel, maar de druk valt op deze percelen gelukkig erg mee.”

De afzet is geregeld via een groothandel in Venlo en rechtstreeks aan een aantal Duitse supermarktketens.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin