Doorgaan naar artikel

Carbyon claimt doorbraak in direct CO2 winnen

Externe CO2 zoals bij dit glastuinbouwbedrijf zal in de toekomst veel meer beschikbaar moeten komen. - Foto: Ton van der Scheer

Externe CO2 zoals bij dit glastuinbouwbedrijf zal in de toekomst veel meer beschikbaar moeten komen. - Foto: Ton van der Scheer

Het Eindhovense bedrijf Carbyon kondigt een doorbraak aan in het winnen van CO2 uit de lucht. Dat zou met een nieuw procedé op termijn kunnen voor € 100 per ton.

Direct Air Capture wordt gezien als een mogelijk revolutionaire manier om CO2 uit de atmsofeer te halen. De technieken zijn tot nu toe echter traag en zeer energie-intensief. De kosten zijn daardoor hoog en de effectiviteit als oplossing voor het klimaatprobleem zijn beperkt.

We willen ook zeker pilotmachines gaan neerzetten bij geïnteresseerde glastuinders

Carbyon stelt nu een materiaal te hebben ontwikkeld dat CO2 niet in enkele uren maar in enkele minuten aan zich kan binden. En dat met een energiegebruik van 2500 kWh per ton CO2. Dat zou neerkomen op een prijs van € 100 per ton afgevangen CO2. “Dat is wel afhankelijk van hoe snel we onze productie kunnen gaan opschalen. We willen ook zeker pilotmachines gaan neerzetten bij geïnteresseerde glastuinders”, aldus een woordvoerder. Voor dat opschalen is al een investeringsbudget van € 10 miljoen opgehaald. Nu loopt een nieuwe ronde bij mogelijk geïnteresseerde investeerders.

Realistische prijs voor CO2 in de teelt

Voor de glastuinbouw komt die prijs van € 100 per ton een heel eind in de buurt van een realistische prijs voor CO2die kan worden gebruikt om de productie in de kas te verhogen. Nu hebben de meeste glastuinders nog eigen CO2 als bijproduct van het verbranden van aardgas in de ketel of een wkk.

In de gang naar een fossielvrije glastuinbouw heeft het vinden van voldoende externe bronnen van CO2 hoge prioriteit. Op de laatste Greentech kreeg het bedrijf Skytree, waarin onder andere Horticoop participeert, nog een innovatieprijs voor de stappen die het op dit vlak zet.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin