Californië voorkomt ToBRFV-uitbraak, Mexico niet

20-03-2019 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: archief G&F
Foto: archief G&F

In de Amerikaanse staat Californië zijn sinds september 2018 geen besmettingen met ToBRFV meer gezien. In Mexico loopt het aantal besmettingen op.

John Chitambar, plantenonderzoeker van het departement voeding en landbouw in Californië, stelt dat ToBRFV in deze staat niet meer aanwezig is. In september 2018 werden op een bedrijf in Santa Barbara County besmette planten gevonden, maar met beschermende maatregelen en het ruimen van de planten is het niet tot een uitbraak van het virus in die staat gekomen.

Uitbreiding ToBRFV-uitbraak Mexico

In Mexico is het aantal besmettingen sinds september 2018 opgelopen naar 117 in 20 staten. Dat is de stand van zaken die de Dirección General de Sanidad Vegetal vorige week presenteerde op een Mexicaans symposium over ToBRFV. De aandacht van de Mexicaanse overheid ligt ook op risico’s voor andere teelten, zoals paprika.

Overzicht van ToBRFV besmettingen in Mexico tot en met 19 februari. - Illustratie: Dirreción General de Sanidad Vegetal

Overzicht van ToBRFV besmettingen in Mexico tot en met 19 februari. – Illustratie: Dirreción General de Sanidad Vegetal

Hoogste score in dreigingsmonitor voor de tuinbouw

De staat Californië heeft ToBRFV wel de hoogste score gegeven in een dreigingsmonitor voor de tuinbouw. Daarvoor keken de onderzoekers naar zaken als besmettelijkheid, economische schade en potentieel effect op landbouwpraktijk. Californië acht de kans groot dat een besmetting zich snel zal verspreiden door andere delen van de staat en daarbuiten. Dat is bij de enige melding in 2018 dus niet gebeurd. Opvallend is dat de onderzoekers een lage score toekennen aan het aantal waardplanten dat het virus kan dragen en zo de verspreiding vergemakkelijkt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer