Doorgaan naar artikel

Britse tomatenkas na tegenslag net voor brexit klaar

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Aan de Britse Oostkust worden na jaren van voorbereiding vanaf volgende maand trostomaatjes geoogst.

De kas van Sterling Suffolk is 5,6 hectare groot, een derde van de geplande 17 hectare volgens het gesloten kas-systeem, gebouwd door Van der Hoeven. De kas is verrezen in Bramford, aan de oostkust, ongeveer ter hoogte van het Westland aan de overkant van het kanaal. De tomaten worden voornamelijk afgezet via Suncrop Produce naar Britse supermarkten, waarmee langjarige contracten zijn opgezet.

Bouwer Sterling Suffolk is al zeker 7 jaar bezig met plannen voor de kassen, maar liep vertraging op omdat subsidie op restwarmte in 2016 werd afgeschaft en omdat omwonenden weerstand hadden. De bouwer zoekt de verduurzaming nu in biomassa, maar sluit restwarmte en bodemwarmte in de toekomst alsnog niet uit.

3 jaar uitbreiding

De kassen met Nederlandse techniek zijn eerder deze maand volgezet met planten van Nederlandse opkwekers en worden voor een kwart belicht met Britse led. De uitbreidingsplannen van Sterling Suffolk betekenen dat de komende 3 jaar de 3 fases van uitbreiding worden afgewerkt. Dan lijkt het alsnog mogelijk om een netwerk voor restwarmte aan te leggen.

British Sugar

Het zijn niet de grootste kassen in de regio, wel de modernste, stelt Sterling Suffolk. In de regio liggen de kassen van British Sugar. Deze voormalige tomatenkassen waren onderdeel van het The Greenery-areaal, maar worden nu gebruikt voor de teelt van medicinale cannabis.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin