Doorgaan naar artikel

Bouw patentenplatform duurt langer

Het duurt vermoedelijk nog tot volgende maand voordat het International Licensing Platform voor gebruik van patenten in de groentezaadveredeling van start kan gaan.

Vorige week kondigde Syngenta – het grootste van de elf zaadbedrijven die al bij dit platform in oprichting zijn betrokken – aan dat lancering van het ILP nog een kwestie van dagen was. Het platform moet voor alle aangesloten zaadbedrijven een vlotte licentieverlening regelen voor het gebruik van patenten in de veredeling van nieuwe rassen.

Veel zaadbedrijven zitten op een dergelijke regeling niet te wachten. Zij vechten bij allerlei rechtbanken de juridische houdbaarheid aan van het verlenen van patenten op levend materiaal. Volgens directeur Michael van Kester van Syngenta Benelux is het zaadvak veel verder van huis zonder patenten. “Als wij ons onderzoek zouden afschermen in plaats van het in het patent te publiceren, dan moet iedereen telkens opnieuw het wiel uitvinden.” Voor het gebruik van de resultaten van jarenlang onderzoek naar bijvoorbeeld de wittevlieg resistentie in rode paprika is volgens hem het vragen van een licentievergoeding alleszins redelijk.

De critici vinden die vergoedingen echter te hoog en stellen dat het door de publicatie van een patent voor anderen ook zo goed als onmogelijk wordt om zelf nog dat wiel uit te vinden zonder achteraf toch door de patenthouder te worden aangeslagen voor patentbreuk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin