Doorgaan naar artikel

Bouw grote zachtfruitkas past moeilijk in plangrens

De provincie Gelderland wil dat de ontwikkeling en bouw van een 27 hectare grote zachtfruitkas strikt binnen de grenzen van een glastuinbouwgebied blijft.

Hoewel de kavelstructuur bij een optimale indeling iets over de plangrenzen heengaat, vreest de provincie voor een precendentwerking bij andere projecten in Gelderland. In een brief aan Provinciale Staten schrijft het bestuur (GS) dat het ingaat tegen het advies van de provinciale ontwikkelaar van het gebied, de PHTB. Die adviseerde om mee te gaan in deze zienswijze van de teler, vanuit een economisch gezichtspunt; netto zijn dan meer hectares (in dit geval 1,2 hectare) beschikbaar voor de kas.

Uit de plannen blijkt dat de teler de kassen wil bouwen in Zuilichem voor de teelt van aardbeien, frambozen en bramen.

Natuuroever

Ook het creëren van een extra natuuroever in het plan van de teler leidt niet tot een ander standpunt van het bestuur van de provincie. De politieke partijen in Gelderland spreken zich komende week uit over het Reparatie Inpassingsplan Tuinbouw Bommelerwaard.

Overigens stelt GS van Gelderland dat de teler wel degelijk andere mogelijkheden heeft om binnen het glasgebied zijn plannen optimaal in te passen. De provincie wil wel meewerken aan het herbestemmen van een beperkte strook bos naar glastuinbouw. De bomen moeten dan wel worden gecompenseerd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin