Doorgaan naar artikel

‘Bommen ruimen op schema voor start kassenbouw’

Het ruimen van een reeks bommen uit de Tweede Wereldoorlog op toekomstige glastuinbouwpercelen in Rijsenhout loopt op schema.

De start van de bouw van de eerste fase kassen van 22 hectare staat in februari gepland, zegt André Rotteveel, projectleider bij Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN). Rotteveel werkt samen met de gemeente Haarlemmermeer aan de ontwikkeling van glastuinbouwgebied PrimA4a. “Onze eigen aannemer is tussen de bommen door al begonnen met het bouwrijp maken. Eind januari worden de laatste geallieerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Misschien wordt er nog iets gevonden in fase 2, maar dat kunnen we in februari nog verwijderen.”

Explosieve voorbereiding

Het is een bijzondere voorbereiding op de start van de kassenbouw voor een grote tomatenkas (Schenkeveld). De percelen behoren nu nog tot SGN. Toch went het snel, de bijzondere wijze van bouwrijp maken. Rotteveel: “Je ziet dat de meeuwen zelfs niet meer opvliegen op een gegeven moment. We moeten eind januari nog wel voor een detonatie tijdelijk de snelweg A4 afsluiten, maar het stelt allemaal niet zoveel voor.” Op het akkerland wordt een speciale springput gemaakt. Een springput met zand is een locatie die speciaal is ingericht om bommen op eenzelfde plek te kunnen ruimen.


Schijnvliegveld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers in Rijsenhout een schijnvliegveld aangelegd om de geallieerden te misleiden. Vermoedelijk is dat de reden waarom hier zoveel bommen worden gevonden. De gemeente is verantwoordelijk voor het ruimen van niet-ontplofte explosieven in Haarlemmermeer. Het bodemonderzoek naar mogelijke andere bommen is naar verwachting ook eind januari afgerond.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin